Δευτέρα 15 Ιουλίου 2019

Το 20o Πανελλήνιο Συνέδριο της Π.Ο.Α.Σ.Α. στη Θεσσαλονίκη


του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Δημήτριου
(μέλους του Δ.Σ. του Συνδέσμου, υπεύθυνου Σύνταξης του φύλλου εφημερίδος του Συνδέσμου, "Λόγος ευθύνης")

Πραγματοποιήθηκε την 14, 15 και 16 Ιουνίου 2019, στη Θεσσαλονίκη στις εγκαταστάσεις του Grand Hotel Palace το 20ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Π.Ο.Α.Σ.Α. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Α.Σ.Α. με ομόφωνη απόφαση του, όρισε ως τόπο διεξαγωγής του Συνεδρίου την πόλη της Θεσσαλονίκης, πρωτεύουσα της μίας, αληθινής ελληνικής Μακεδονίας, προσδίδοντας έναν επετειακό και σημειολογικό χαρακτήρα, εξαιτίας του μεγάλου εθνικού θέματος της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Αποστράτων Χωροφυλακής και Ελληνικής Αστυνομίας Νομού Θεσσαλονίκης με ομόφωνη απόφαση, αποδέχτηκε την πρόταση-απόφαση της Π.Ο.Α.Σ.Α. και τα μέλη του εργάστηκαν ακούραστα-εθελοντικά όλο το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου το συνέδριο να έχει επιτυχή έκβαση. Υπήρξε σχεδόν καθολική συμμετοχή των Συνδέσμων και Ενώσεων της Ομοσπονδίας. Έγινε καλωσόρισμα των νέων μελών Συνδέσμων και Ενώσεων, που εντάχθηκαν στις τάξεις τις Π.Ο.Α.Σ.Α. μεταξύ αυτών και της Ένωσης Αποστράτων Αστυνομικών Νομού Θεσσαλονίκης.

Στο τελετουργικό μέρος πέραν των επισήμων προσκεκλημένων, κυρίως Τοπικών Αρχών και εκπροσώπων φορέων, την διοργάνωση τίμησαν με την παρουσία τους η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ, εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. ΒΑΡΝΑΒΑ, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης κ. ΚΥΡΙΖΟΓΛΟΥ και ο Γεν. Επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγος κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ Ανδρέας ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό.

Επίσης, προηγήθηκαν και παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Προέδρου της ΕΛΑΣ Αντιστρατήγου κ. ΡΟΖΗ, της ΠΟΑΞΙΑ, της ΠΟΑΣΥ της Ένωσης Αξιωματικών ΕΛΑΣ Κεντρ. Μακεδονίας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος ΙΡΑ κ. ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗΣ και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Ελλάδος κ. ΚΟΥΜΠΟΥΡΗΣ Δήμος, οι επίτιμοι Πρόεδροι της κ. ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΗΣ και κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, οι επίτιμοι Πρόεδροι του Συνδέσμου Αποστράτων Χωροφυλακής και Ελληνικής Αστυνομίας Νομού Θεσσαλονίκης ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Θωμάς, ΘΕΟΧΑΡΗΣ Βασίλειος, ΑΝΤΩΝΙΟΥ Παύλος, ΣΑΚΟΝΙΔΗΣ Γεώργιος και οι επίτιμοι Αντιστράτηγοι της ΕΛΑΣ ε.α. μέλη του Συνδέσμου, που διετέλεσαν σε ανώτερα κλιμάκια διοίκησης κ. ΠΛΑΚΑΣ Γεώργιος, ΑΝΔΡΑΒΙΖΟΣ Γεώργιος, ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ Στέργιος, ΚΥΡΙΑΚΑΚΗΣ Ευστράτιος και ΤΖΑΤΖΑΚΗΣ Νικήφορος. Επίσης, και το Δ.Σ. του Συνδέσμου ΑΣΑ Θεσσαλονίκης.
Στα θετικά της διοργάνωσης επισημαίνονται:
1. Η ομιλία του καθηγητή Διεθνών Σχέσεων πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗ Ηλία με θέμα: «Η πορεία των Ελλήνων και οι προκλήσεις ανάμεσα στην αρετή και τον λαϊκισμό.
2. Η ενημέρωση από τον Πρόεδρο, Αντιπροέδρους, Γενικό Γραμματέα, Ταμία, Πρόεδρο Εξελεγκτικής Επιτροπής και λοιπά μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΑΣΑ στους Συνδέσμους επί πολλών και διαφορετικών θεματικών ενοτήτων, που αφορούν τους αποστράτους.
3. Η άρτια οργάνωση του συνεδρίου σε ότι αφορά στη διεξαγωγή του αλλά και στα θέματα διαμονής και φιλοξενίας των συνέδρων με κυρίαρχα θέματα την προσκυνηματική επίσκεψη στους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας και το δείπνο-μουσική βραδιά στο κέντρο Ρόουζ-Γκάρντεν την δεύτερη ημέρα του συνεδρίου (Σάββατο).
4. Η συγκινητική βράβευση του Ανθυπαστυνόμου ε.α. ΚΟΛΛΑΡΑ Αριστομένη με απονομή πλακέτας, καθώς και η βράβευση και η απονομή πλακέτας στον καθηγητή κ. ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗ.
5. Η παρουσία και ο συγκινητικός χαιρετισμός του υπερήλικα πρώην Υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Στέλιου-Αγγέλου ΠΑΠΑΘΕΜΕΛΗ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
6. Η απονομή τιμητικών πλακετών στον Πρόεδρο της ΠΟΑΣΑ και σε όλους τους Συνδέσμους και Ενώσεις μελών της Ομοσπονδίας.
7. Το γενικότερο καλό κλίμα και η διάθεση Συνεργασίας των Συνέδρων. Αυτό διαφάνηκε και από τα ευμενή σχόλια που εκφράστηκαν.
Στα αρνητικά στοιχεία εκείνο το οποίο θα μπορούσε να καταλογιστεί είναι οι δυσχερείς καιρικές συνθήκες (ανυπόφορη ζέστη) και κάποιες δυσχέρειες στον συντονισμό σε ότι αφορά την επάρκεια του χρόνου διάθεσης ανάπτυξης εισηγήσεων από τους ομιλητές (3 λεπτά χρόνος διάθεσης). Εντυπωσιακό είναι ότι ομίλησαν οι πάντες.
Τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν τα εξής:
Α. Το εθνικό θέμα που αφορά την Συμφωνία των Πρεσπών και γενικότερα την περιοχή της Μακεδονίας.
Β. Η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Καστά Αμφιπόλεως (προβληματισμός και αγωνία για το μέλλον των ανασκαφών).
Γ. Τα θέματα υγείας (νοσηλεία και εξετάσεις στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία), Στρατιωτικά Φαρμακεία, Νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ (διεύρυνση βάσης δικαιούχων, πιστοποίηση δικαιούχων). Η ελαττωματική χορήγηση των αναδρομικών στους αποστράτους και οι ενέργειες οι οποίες εκδηλώθηκαν και πρέπει να εκδηλωθούν. Η κατάσταση που επικρατεί στο Μ.Τ.Σ. (ΒΟΕΑ, απώλεια δίκης στον Άρειο Πάγο σχετικά με την διένεξη με την Τράπεζα Πειραιώς, συμμετοχή των Αποστράτων της ΕΛΑΣ στις λέσχες και στα ΚΑΥΥ του ΜΤΣ). Η κατάσταση που επικρατεί στο πρώην ΤΕΑΠΑΣΑ νυν ΕΤΕΑΕΠ. Η εφαρμογή του Νόμου Κατρούγκαλου για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων και η άρνηση του ΕΦΚΑ να χορηγήσει ενημερωτικά συμπτώματα αποδοχών. Επίσης, η προσωπική διαφορά στις επανυπολογισμένες συντάξεις. Απαντήσεις, εισηγήσεις έδωσαν οι κ.κ. ΧΡΗΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟΣ Ευάγγελος, Πρόεδρος ΠΟΑΣΑ, οι Αντιπρόεδροι κ. ΜΠΕΤΤΑΣ, ΒΟΡΓΙΑΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ο Γεν. Γραμματέας κ. ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΩΤΗΣ, ο Ταμίας, κ. ΤΣΙΒΙΚΗΣ, ο Πρόεδρος της Εξελεγκτικής Επιτροπής κ. ΟΥΡΑΝΟΣ και τα μέλη κ.κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ, ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ και ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ και νομικός σύμβουλος της ΠΟΑΣΑ κ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ.
4. Έγινε πρόταση για συμμετοχή Προέδρου και Αντιπροέδρων με αντιπροσωπεία αν υπάρχει δυνατότητα σε όλες τις εορταστικές επετείους που αφορούν την ιστορία του Σώματος (Μακρυγιάννης, Λιτόχωρο, Ξάνθη κ.λπ.).
5. Έγινε πρόταση για συμπλήρωση του ψηφίσματος του 20ου Πανελληνίου Συνεδρίου με ειδική παράγραφο για τους κυβερνητικούς χειρισμούς και την κατάπτυστη Συμφωνία των Πρεσπών, που παραχώρησε το ιστορικό όνομα της Μακεδονίας στο κράτος των Σκοπίων, καθώς και τον προσδιορισμό της εθνικότητάς τους και του γλωσσικού ιδιώματος, ερήμων της βούλησης του ελληνικού λαού και σε αντίθεση με την ιστορική πραγματικότητα.
Συμπερασματικά το συνέδριο χαρακτηρίζεται επιτυχημένο μέσα σε συνθήκες παρατεταμένης, δυσμενούς οικονομικής κρίσης και αυτό ανεβάζει τον πήχη και για επιτυχημένη έκβαση μελλοντικών συνεδρίων.-

Διαβάστε επίσης τις σχετικές αναρτήσεις από την Ομοσπονδία κλικάροντας ΕΔΩ

Ακολουθεί πλούσιο φωτογραφικό υλικό