Δευτέρα 27 Μαΐου 2019

Ηλεκτρονική Υποβολή Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης ετών 2016,2017,2018



 Γνωστοποιούμε το περιεχόμενο του εγγράφου του Τμήματος Εξυπηρέτησης Αποστράτων της Διεύθυνσης Επικοινωνίας/Α.Ε.Α., που αφορά στο θέμα, για ενημέρωση και απ' ευθείας ενέργειες κατά περίπτωση.





Θέμα: Υποβολή των δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης για τα έτη 2016 (χρήση 2015), 2017 (χρήση 2016) και 2018 (χρήση 2017), από τους υπόχρεους που απώλεσαν την ιδιότητάς τους κατά το έτος που αφορά η δήλωση και θεωρούνται εκπρόθεσμοι.


Με το άρθρο 1 παρ. 1 του ν. 3213/2003, όπως τροπ. και ισχύει «Δήλωση και έλεγχος περιουσιακής κατάστασης βουλευτών, δημόσιων λειτουργών υπαλλήλων, ιδιοκτητών
μέσων μαζικής ενημέρωσης και άλλων κατηγοριών προσώπων» ορίζεται ότι το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας πολιτικό, καθίσταται υπόχρεο υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, με εξαίρεση όσους τελούν σε καθεστώς μόνιμης διαθεσιμότητας υποχρέωση αυτή έχει και το προσωπικό που απώλεσε την ιδιότητά του κατά το έτος που αφορά τη δήλωση.

Για τις Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ.) και Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ.) με απόκτηση ιδιότητας υπόχρεου τα έτη 2016, 2017 και ετήσιες των ετών 2016 (χρήση 2015), 2017 (χρήση 2016) και 2018 (χρήση 2017) έχει οριστεί, με την παρ. 2 εδάφιο γ’ του άρθρου 1 του ως άνω νόμου ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής η 30-4-2019.

Από διασταύρωση στατιστικών στοιχείων της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, προκύπτει ότι σημαντικός αριθμός υπόχρεων, μεταξύ των οποίων πολλοί που απώλεσαν την ιδιότητά τους κατά το έτος που αφορά η δήλωση, είτε δεν έχουν υποβάλει το σύνολο των δηλώσεων για τα τρία έτη και 2018), είτε εκκρεμεί σε υποβληθείσες δηλώσεις (εν ενεργεία προσωπικού και προσωπικού που απώλεσε την ιδιότητά του) η υποχρεωτική από το ν έγκριση του/της συζύγου/Μ.Σ.Σ. (για όσες περιπτώσεις δεν έχει επιλεγεί η επιλογή «αδυναμία/άρνηση συζύγου/Μ.Σ.Σ.»).

Όσοι υποβάλουν την ΔΠΚ τους, μετά την ως άνω ημερομηνία, θεωρούνται εκπρόθεσμοι και η οριστικοποίηση της ΔΠΚ τους επιτρέπεται μόνο με πληρωμή ηλεκτρονικού παράβολου ύψους 100€ (ένα παράβολο ανά δήλωση), εφόσον βέβαια υποβληθεί εντός χρονικού διαστήματος 30 προβλεπόμενη καταληκτική ημερομηνία. Μετά την παρέλευση και της δεύτερης αυτής προθεσμίας (των 30 ημερών), για την οριστικοποίηση της απαιτείται η πληρωμή ηλεκτρονικού παράβολου ύψους 300€ (ένα παράβολο ανά δήλωση). Σημειώνεται ότι, υπόχρεοι που έχουν αποθηκεύσει τη αλλά δεν την οριστικοποίησαν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, θα ενημερώνονται για το ύψος του παραβόλου που απαιτείται για την εκπρόθεσμη υποβολή, κατά την οριστικοποίηση της ΔΠΚ.

Κατόπιν τούτου και προκειμένου οι υπόχρεοι, που έχουν ήδη καταστεί εκπρόθεσμοι, να αποφύγουν τις πρόσθετες συνέπειες που προβλέπονται απ υφιστάμενο νομικό πλαίσιο (καταβολή παραβόλου μεγαλύτερης χρηματικής αξίας κ.ά), παρακαλούμε να ενημερώσετε ενυπόγραφα το υπόχρεο πρόσωπο αρμοδιότητάς σας, καθώς και το προσωπικό, που υπηρετούσε στην Υπηρεσία σας και σε υφιστάμενες αυτής και απώλεσε την ιδιότητά του κατά τα έτη αφορά τη δήλωση, να προβεί άμεσα και πάντως μέχρι την 30-5-2019 στις απαιτούμενες από το νόμο ενέργειές τους. 

Η Διεύθυνση Επικοινωνίας/Α.Ε.Α. παρακαλείται να κοινοποιήσει την παρούσα στις Ομοσπονδίες και Ενώσεις Αποστράτων, ώστε με τη σειρά του ενημερώσουν τα μέλη τους για τις επιβαλλόμενες από τις κείμενες διατάξεις υποχρεώσεις τους.