Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Διπλή μείωση στις συντάξεις των ενστόλων

 
 
Αναπόφευκτο γεγονός θεωρείται πλέον, σύμφωνα με όλα τα δημοσιεύματα του τύπου, η διπλή μείωση στις συντάξεις των ένστολων, με αποτέλεσμα αυτές να οδηγούνται σε επιπλέον οδυνηρές απώλειες και οι δικαιούχοι να γίνονται ξανά στόχος και εξιλαστήρια θύματα, με την αξιοπρέπειά τους να δέχεται πιέσεις προς εξαΰλωση.
Τα δημοσιεύματα, αποσπάσματα των οποίων επιλέχτηκαν για τη δημιουργία μιας πρώτης ενημέρωσης, είναι σαφή και δεν αφήνουν περιθώρια για εναλλακτικές ερμηνείες. Δε μένει παρά να γίνει ένα θαύμα και να υπαναχωρήσει το οικονομικό επιτελείο, κάτι που κατά πως φαίνεται, δεν έχει τη δύναμη ή τη θέληση να πράξει. Το να αναφωνίσουμε "Αιδώς Αργείοι" για ακόμα μια φορά, δεν αρκεί.  (Σ.Σ.)
 
 
 
1ο απόσπασμα:
Απορρίπτει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την όποια θετική προσέγγιση στο θέμα της διπλής περικοπής των συντάξεων των στρατιωτικών που συνεπάγεται η μείωση στους μισθούς των εν ενεργεία στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, που ισχύει από τις αρχές του περασμένου Αυγούστου αναδρομικά και της μείωσης των συντάξεων στο Δημόσιο από τις αρχές του 2013 που υπαγορεύει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής έως και το 2016.


Οι συντάξεις των στρατιωτικών διαμορφώνονται βάσει των βασικών μισθών των εν ενεργεία συναδέλφων τους. Οι περικοπές στις συντάξεις αγγίζουν κατά μέσο όρο το 15-18%. Για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η μείωση αυτή δεν αρκεί και εντάσσει τους απόστρατους και στην κατηγορία των συνταξιούχων που θα υποστούν μειώσεις από 5% έως και 20% από τις αρχές του 2013.
 
2ο απόσπασμα:
Με δύο μειώσεις θα έρθουν αντιμέτωποι από τον Φεβρουάριο όσοι έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης άνω των 1.000 ευρώ. Εκτός από την περικοπή από 5% έως 20%, θα παρακρατηθούν και τα αναδρομικά για τη σύνταξη του Ιανουαρίου. Η παρακράτηση θα γίνει σε τέσσερις δόσεις.
Συγκεκριμένα, οι μειώσεις στις συντάξεις θα φανούν την 31η Ιανουαρίου, νέα ημερομηνία για την καταβολή των συντάξεων για όλα τα ταμεία. Ειδικά για τον ΟΓΑ αλλά και για τον ΟΑΕΕ, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι συντάξεις να καταβληθούν την 1η Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποφευχθεί η κοσμοσυρροή στις τράπεζες. Στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση αποφασίστηκε ότι από την 1η Ιουλίου, όλες οι συντάξεις θα καταβάλλονται μέσω της ενιαίας αρχής πληρωμών.

Οι μειώσεις στις συντάξεις είναι οι εξής:
1. Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος άνω των 1.000,01 ευρώ και έως 1.500,00 ευρώ, γίνεται μείωση κατά 5% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.000,01 ευρώ.
2. Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 1.500,01 ευρώ και έως 2.000,00 ευρώ, γίνεται μείωση κατά 10% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.425,01 ευρώ.
3. Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 2.000,01 ευρώ και έως 3.000,00 ευρώ, γίνεται μείωση κατά 15% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.800,01 ευρώ.
4. Για ποσό μηνιαίας σύνταξης ή αθροίσματος από 3.000,01 ευρώ και άνω, γίνεται μείωση κατά 20% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που εναπομένει μετά τη μείωση αυτή δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 2.550,01 ευρώ.

...................................