Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2013

To νέο απόλυτο όπλο της Μεγάλης Βρετανίας ....

Η επιστήμη στην υπηρεσία του Νόμου αυτή τη φορά και φυσικά σε μια χώρα που το έγκλημα είτε παρουσιάζει αυξανόμενη τάση, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, είτε απλά πρέπει να αυξηθούν τα ποσοστά εξιχνίασης, υπάρχει όπως πρέπει ένα διαρκές έμπρακτο ενδιαφέρον για την αντιμετώπισή του.
 Αυτό σε συνδυασμό με την ιδιαιτερότητα του πολυπολιτισμικού περιβάλλοντος της Βρετανίας, οδηγεί στην υιοθέτηση νέων τεχνικών και μεθόδων και στο βωμό της ασφάλειας της πλειοψηφίας των πολιτών της, παρακάμπτονται ενστάσεις από "αγκυλωμένες" ιδεολογίες για παραβιάσεις ατομικών δικαιωμάτων.
 Η επίσημη αυτή στάση, που εκδηλώνεται και σε επίπεδο εξοπλισμού των αστυνομικών υπηρεσιών, είναι ένα καλό παράδειγμα για μίμηση, ιδιαίτερα από χώρες όπως η δική μας, όπου το έγκλημα ξεπερνά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού των υπηρεσιών ασφαλείας.
 Η ορθολογική κατανομή του προσωπικού προ όφελος της αστυνόμευσης και όχι όσων έχουν τη φυσική οικονομική δυνατότητα σε έμμισθη ασφάλεια, η τόνωση του ηθικού του προσωπικού, η επαναφορά των μισθολογικών του απολαβών σε αξιοπρεπή επίπεδα είναι βέβαια μέρος των προτεραιοτήτων, όμως από μόνες τους χωρίς την υλικοτεχνική υποδομή που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις δεν μπορεί να έχει ούτε κατ' ελάχιστο τα επιθυμητά αποτελέσματα. Δημοσιεύματα σαν το ακόλουθο, που μοιραία μας οδηγούν σε συγκρίσεις με τις εγχώριες δυνατότητες, μας κάνουν να αισθανόμαστε ακόμα φτωχότεροι και υποβαθμισμένοι ως πολίτες, οι δε εν ενεργεία υπερασπιστές του νόμου, ως ξιφουλκοί απέναντι σε πυροβόλα όπλα. (Σ.Σ.)
    
 
Το διαβάσαμε με αρχικό τίτλο:
To νέο απόλυτο όπλο της Μεγάλης Βρετανίας που «γράφει» το DΝΑ από υπόπτους......


Η εταιρεία ασφάλειας Selectamark δημιούργησε ένα πιστόλι νέας γενιάς, το πιστόλι DNT.
Ονομάζεται Selecta DNA High Velocity System είναι υψηλής ταχύτητας και δρα ως «σφραγίδα» επί των υπόπτων. Η εν λόγω εταιρεία ειδικεύεται στα συστήματα ασφαλείας γύρω από το DNA. Η τελευταία της δημιουργία χρησιμοποιεί κάψουλες ενός γραμμαρίου DNA παρασκευασμένες στο εργαστήριο οι οποίες όταν αγγίζουν τον στόχο αφήνουν ένα διαρκές βιολογικό ίχνος επί πολλές εβδομάδες το οποίο επιτρέπει στις Αρχές να επιβεβαιώσουν την συμμετοχή ενός ατόμου σε μια υπόθεση.
Το πιστόλι θα επιτρέπει στη βρετανική αστυνομία να ρίχνει σφαίρα που θα περιέχει έναν μοναδικό κωδικό DNA σε υπόπτους, στο μέσον του πλήθους και από απόσταση 30 ή και 40 μέτρων. Στη συνέχεια η αστυνομία θα μπορεί να συλλαμβάνει τους υπόπτους χάρη στη «σφραγίδα» που άφησε το DNA.
 
 
Πηγή : enimerwsi