Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Παράταση στην εργασία των αποστράτων

Για όσους απόστρατους έχουν υπαχθεί σε προηγούμενο καθεστώς, που επέτρεπε την εργασία τους, δίνεται μια μικρή παράταση.









Το άρθρο το διαβάσαμε στον onalert.gr με αρχικό τίτλο:

Ελεύθερη η εργασία για απόστρατους-συνταξιούχους για ένα ακόμη χρόνο. Απόφαση Βρούτση
 
Για ένα χρόνο αναστέλλεται η απαγόρευση εργασίας για συνταξιούχους και απόστρατους. Με πράξη νομοθετικού περιεχομένου ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρατείνει το δικαίωμα στην εργασία τουλάχιστον ως το τέλος του χρόνου.

Πριν από λίγο η ΑΝΕΑΕΔ με εκτενή ανακοίνωσή της αναφέρει:
Όπως είχε ανακοινωθεί με το από 19-12-2012, Δελτίο Τύπου της ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ., κατά τη συνάντηση μελών του Δ.Σ. με τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, κ. Ιωάννη Βρούτση, ο υπουργός είχε δηλώσει ότι προτίθεται να μελετήσει άμεσα το ζήτημα του

εργασιακού,προκειμένου εξετασθεί η δυνατότητα ανάληψης ενεργειών τόσο βραχυπρόθεσμα,όσο και για οριστική λύση σε δεύτερο χρόνο.

Αποδεικνυόμενος συνεπής στις εν λόγω δηλώσεις του ο υπουργός,προώθησε άμεσα μετά τη συνάντησή μας, την υπογραφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία εκδόθηκε στο ΦΕΚ Α’ 256 από 31-12-2012.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 17 της ως άνω Π.Ν.Π. προβλέπεται « Άρθρο 17 Ρύθμιση θεμάτων απασχόλησης συνταξιούχων Η διάταξη του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 2 του άρθρου 16 του ν. 3863/2010 (Α΄ 115) αντικαθίσταται ως ακολούθως:

«2. Όσοι συνταξιούχοι έχουν ήδη αναλάβει εργασία ή αυτοαπασχολούνται ή έχουν διοριστεί σε θέσεις της παραγράφου 2 του άρθρου 2
του ν. 3833/2010 (Α΄ 40), και έως την ισχύ του παρόντος νόμου δεν καταλαμβάνονταν από τις διατάξεις του άρθρου 63 του ν. 2676/1999 (Α΄ 1), όπως ίσχυαν έως την αντικατάστασή του με το παρόν άρθρο, οι ανωτέρω διατάξεις εφαρμόζονται από 1.1.2014.

Οι διατάξεις του άρθρου 63 του ν. 2676/1999 (Α΄ 1), όπως αυτό ίσχυε έως την αντικατάστασή του με το παρόν, εξακολουθούν να
ισχύουν έως 31.12.2013 για όσους συνταξιούχους είχαν ήδη υπαχθεί σε αυτές έως την έναρξη ισχύος του παρόντος. Από 1.1.2014 εφαρμόζονται και στην περίπτωση αυτή οι διατάξεις του παρόντος άρθρου, καταργούμενης κάθε αντίθετης
διάταξης.»

Βεβαίως η ανωτέρω αναστολή, για ένα έτος, των περιοριστικών για την εργασία διατάξεων, των ήδη εργαζομένων συνταξιούχων, δεν επιλύει το πρόβλημα, αλλά εκλαμβάνεται ως δείγμα καλής θέλησης για την οριστική επίλυση του, που δεν είναι άλλη από την αναγνώριση του συνταγματικού δικαιώματος στην εργασία, χωρίς περιορισμούς ή ποινές, όλων των συνταξιούχων, οι οποίοι
συνταξιοδοτήθηκαν, κατ’ απόλυτη εφαρμογή της πάγιας συνταξιοδοτικής νομοθεσίας που ίσχυε, έχοντας εκπληρώσει στο ακέραιο τις προβλεπόμενες κατά περίπτωση εργασιακές τους υποχρεώσεις.
Καλούμε όλα τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου να αντιληφθούν ότι τα περιοριστικά μέτρα εργασίας των αποστράτων συνταξιούχων, δεν λειτουργούν υπέρ της καταπολέμησης της ανεργίας, ενισχύουν τη μαύρη εργασία και αποστερούν από την Πολιτεία πολύτιμους ασφαλιστικούς και φορολογικούς πόρους και να συνδράμουν στην οριστική επίλυση του προβλήματος.
Η ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ. προτίθεται πολύ σύντομα να καταθέσει προς όλα τα κόμματα ολοκληρωμένη πρόταση επί του θέματος, αναμένοντας τη στήριξή τους.


http://www.onalert.gr/stories/syntaxiouxoi-apostratoi-vroutsis-ergasia-aneaed