Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021

Το ψήφισμα του του 21ου Π.Σ. της Π.Ο.Α.Σ.Α.(2021)

 


Αθήνα, 3 Ιουλίου 2021

                                                                            Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α

Αθήνα,  σήμερα την 3η του Ιουλίου του έτους 2021, ημέρα της εβδομάδος  Σάββατο   και ώρα 19.30΄, τα μέλη του 21 ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας, μετά από εισήγηση του Προέδρου του Συνεδρίου, τη διεξαγωγή συζήτησης και ανταλλαγή απόψεων,

Ο μ ο φ ώ ν ω ς Αποφάσισαν και ενέκριναν το περιεχόμενο του παρόντος ψηφίσματος, το οποίο έχει ως εξής:

1. Αποτίουν  φόρο τιμής, στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας  που θυσιάσθηκαν στο βωμό του καθήκοντος στον αγώνα τους για την  προστασία των έννομων αγαθών  στην κοινωνία και στην Πατρίδα μας  και εκφράζουν τη θερμή συμπαράστασή τους προς τους οικείους τους.

2. Συγχαίρουν το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας (Ελληνικής Αστυνομίας, Πυροσβεστικού Σώματος   και Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ) γιατί καθημερινά με πενιχρά μέσα, αλλά με υψηλό φρόνημα και πίστη στο καθήκον τους, δίνουν ένα άνισο αγώνα, κάτω από αντίξοες συνθήκες  που επιτείνονται από την παρουσία του covid-19, για να διασφαλίσουν τα αγαθά της τάξης,  ασφάλειας,  και ειρηνικής συνύπαρξης των πολιτών.

3. Ανησυχούν για την ανεργία, την αναγκαστική «μετανάστευση» των νέων μας, την αύξηση του δημογραφικού προβλήματος, την αποδυνάμωση της κοινωνικής ασφάλισης,  την κρίση θεσμών και αξιών.

4. Αποδοκιμάζουν τις ασκούμενες  πολιτικές που δεν συγκρούονται με το λαϊκισμό, το πελατειακό σύστημα, τα κατεστημένα συμφέροντα και κάθε μορφή διαφθοράς, αδιαφάνειας και παρασιτισμού, που προστατεύουν τους ισχυρούς εις βάρος των αδυνάτων, που διατηρούν ακόμα προνόμια και ασυλίες. 

5. Εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους για τις μεγάλες, άδικες και αντισυνταγματικές περικοπές στις αποδοχές των στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας στην ενέργεια και αποστρατεία, με τους Ν.4093/12, Ν.4387/16 & Ν.4472/17 και Ν.4670/20, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες της εργασίας τους και το μέγεθος της προσφοράς τους. 

6. Απαιτούν την πλήρη εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ:2192/2014 και 1128/2016,   σε ό,τι αφορά το Ν. 4093/12,  με την ΠΛΗΡΗ επαναφορά των συντάξεων στα επίπεδα του Ιουλίου/ Αυγούστου 2012, την ενσωμάτωση του υπολοίπου 50 % των αναδρομικών στη σύνταξη (όπως έγινε με το Ν.4307/14) και την καταβολή των αναδρομικών μέχρι τέλους του 2018 (και όχι όπως αυθαίρετα αποδόθηκαν μέχρι τον Ιούνιο του 2016-Ν.4575/18-), για τη αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, που παραβιάσθηκε κατάφωρα (άρθρ. 95, παρ. 5 του Συντάγματος).

7. Ζητούν τη  διακοπή από την ενιαία σύνταξη των  αποστράτων των Σωμάτων Ασφαλείας της παρακράτησης της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων(άρθ.11 Ν.3865/2010) και της επιπλέον Εισφοράς, άρθ.2, παρ.14, εδάφιο α, Ν. 4002/2011,  κατόπιν  των   υπ’ αριθ. 244/2017 & 504/2021 αποφάσεων    του Ελεγκτικού Συνέδριου εν Ολομελεία, καθώς και την αναδρομική επιστροφή όλων των αντισυνταγματικώς παρακρατηθέντων ποσών υπέρ E.Α.Σ. και των επιδομάτων  εορτών Χριστουγέννων -Πάσχα και αδείας, που θεσμοθετήθηκαν  με διατάξεις, οι οποίες κρίθηκαν παράνομες και αντισυνταγματικές, από την ημερομηνία εφαρμογής των σχετικών νόμων.

8. Zητούν την άμεση διακοπή   της παράνομης κράτησης   στο μέρισμα   του ΜΤΣ, που γίνεται σύμφωνα με το Ν.4093/12 και η οποία έχει καταργηθεί   με το Ν. 4387/16, καθώς   και την επιστροφή των κρατήσεων αυτών στους δικαιούχους, από 13-5-16 /μέχρι σήμερα.

9. Ζητούν την άμεση επανασύνδεση των συντάξεων  των στελεχών των Σ.Α. και των Ενόπλων Δυνάμεων με το  προσωπικό στην ενέργεια, ως ειδικής κατά το Σύνταγμα, τους νόμους και τις αποφάσεις των Δικαστηρίων, κατηγορίας εργαζομένων και  την κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» του Ν. 4387/16, που δημιουργεί απαράδεκτες διακρίσεις εις βάρος μας. 

10. Διατηρούν σταθερή την επιδίωξη για δημιουργία  Ενιαίου Ασφαλιστικού Πυλώνα Σ.Α και Ενόπλων Δυνάμεων, καλούν όλους να αγωνισθούν για την  αυτόνομη λειτουργία και οικονομική αυτοτέλεια του βιώσιμου ασφαλιστικού  Φορέα ΤΑΠΑΣΑ, με την επαναφορά του Τομέα Επικούρησης από τον e-ΕΦΚΑ, στο ΤΑΠΑΣΑ, την  αποκατάσταση των αποθεματικών στα μεγέθη του έτους 2012 και τη διατήρηση του συνόλου της περιουσίας των επικουρικών και προνοιακών τομέων ασφάλισης των μετόχων και μερισματούχων των Σωμάτων Ασφαλείας. Επιδιώκουν τη δημιουργία ενιαίου Κλάδου Υγείας με  τη σταδιακή διεύρυνση των δικαιούχων του, για το σύνολο του αστυνομικού προσωπικού.

11. Εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους, για την καταφανή αναντιστοιχία εκπροσώπησης των αποστράτων  αστυνομικών και συνταξιούχων υπαλλήλων των Σωμάτων Ασφαλείας στο νέο ασφαλιστικό φορέα   e-ΕΦΚΑ, για τη μη θεσμοθέτηση αυτόνομης   Διεύθυνσης Επικουρικής Ασφάλισης στον e-ΕΦΚΑ  με θέματα μόνο των Τομέων Επικουρικής Ασφάλισης , καθώς και τη συνεχιζόμενη μη αναλογική εκπροσώπησή τους στο Δ.Σ.  του Μετοχικού  Ταμείου Στρατού (Μ.Τ.Σ.).  Επιδιώκουν σταθερά τη διεύρυνση της βάσης των δικαιούχων νοσηλείας για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας στην ενέργεια και αποστρατεία, στο ΝΙ.Μ.Τ.Σ .

12. Ζητούν  την επέκταση των δικαιούμενων παροχών  από το «Ίδρυμα Μέριμνας και Αριστείας Ελληνικής Αστυνομίας»,  από 10  σε 15 έτη, με αφετηρία την πράξη αποστρατείας. 

13. Ζητούν από την πολιτική και φυσική ηγεσία να διασφαλίσουν  την απρόσκοπτη  λειτουργία του Πολιτιστικού Κέντρου της Αστυνομίας (ΠΟ.Κ.Ε.Α.), όπως προβλέπεται  από  τον ιδρυτικό του Νόμο 3688/2008.

14. Διατυπώνουν την ανησυχία τους για την έξαρση του βίαιου εγκλήματος, που γίνεται καθημερινά, περισσότερο αδίστακτο, απρόσωπο, ανάλγητο και αποκρουστικό και αποδοκιμάζουν την διατήρηση ακόμα  σε ισχύ,  σε ένα κράτους δικαίου, ευεργετικών  διατάξεων πρόωρης αποφυλάκισης επικίνδυνων κακοποιών. 

15. Δηλώνουν όλοι οι απόστρατοι των Σωμάτων Ασφαλείας, σε αρραγή ενότητα και ομοψυχία με τους εν ενεργεία συναδέλφους, με συνέπεια, αξιοπιστία και αγωνιστικότητα  θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους, για την τιμή  και την αξιοπρέπειά τους, χωρίς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, μέχρι η δικαιοσύνη να γίνει πράξη.

16. Τέλος, εξουσιοδοτούν το Προεδρείο του Συνεδρίου να υποβάλει το παρόν προς όλους τους αρμόδιους φορείς.