Τρίτη 4 Ιουλίου 2017

Τριήμερη εκδρομή στην Αθήνα

  Πραγματοποιήθηκε το 3μερο 19-21 Μαΐου 2017, η εκδρομή του Συνδέσμου μας στην Αθήνα.
  Μετά από μια άρτια οργάνωση, κατά κοινή ομολογία των εκδρομέων, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να περπατήσουν πλάι στα βήματα της Ιστορίας και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους μέσα από τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες και τις ξεναγήσεις των ειδικών, καθώς αυτός ήταν και ο στόχος της οργάνωσης.
  Το άριστο κλίμα, η καλή διάθεση και η άψογη συνεργασία των εκδρομέων με τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που είχαν την ευθύνη της υλοποίησης του προγράμματος, που οι ίδιοι κατήρτησαν,συνετέλεσαν στην ιδιαίτερη ικανοποίηση όλων.
  Το πρόγραμμα πέραν των επισκέψεων στους χώρους που αναφέρονται στη συνέχεια, εμπλουτίσθηκε με τη συνεστίαση της 1ης βραδιάς σε κατάστημα στην περιοχή της Πλάκας, συνοδεία μουσικού σχήματος που βοήθησε στην κορύφωση της διασκέδασης και με την επίσκεψη στην πόλη της Χαλκίδας κατά το δρομολόγιο της επιστροφής. Είχε επίσης αρκετό ελεύθερο χρόνο, τον οποίο ο καθένας αξιοποίησε κατά την κρίση του.
   Οι χώροι τους οποίους επισκεφθήκαμε κατά χρονική σειρά ήταν:
1) καθ' οδόν προς την Αθήνα,την 19η Μαΐου, κάναμε προγραμματισμένη στάση στις Θερμοπύλες, όπου εκτός των μνημείων που οι περισσότεροι γνωρίζουν ότι υπάρχουν κι έχουν δει κατά τη διέλευσή τους από την παλαιά πλέον Εθνική οδό, επισκευθήκαμε το "Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών", ένα δημιούργημα του Δήμου της Λαμίας σε παρακείμενο χώρο, όπου την αρχική πληροφόρηση μέσω των διαδραστικών μέσων που διαθέτει το "κέντρο", ανέλαβε να ολοκληρώσει με ενθουσιώδεις περιγραφές ο κος Παπαναγιώτου Ηλίας, Καθηγητής - Ιστορικός του ΚΙΕΘ. Οι ηρωικές στιγμές του Λεωνίδα, των Σπαρτιατών του και των Θεσπιέων πέρασαν από μπροστά μας για να τονώσουν το αίσθημα υπερηφάνειας για το ένδοξο παρελθόν μας, που αποτελεί αντικείμενο παγκόσμιας διδασκαλίας.
2) Το απόγευμα της ίδιας μέρας, βρεθήκαμε στο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα σύγχρονο αρχιτεκτονικό μνημείο, αντάξιο της φήμης που απέκτησε από της κτίσεώς του, όπου οι εφαρμογές της "τελευταίας λέξης" της μουσειολογίας, αναδεικνύουν τα μοναδικά εκθέματα του χώρου και εντυπωσιάζουν συνολικά τον επισκέπτη. Την ξενάγησή μας ανέλαβε ο κος Ζαχαρής Χαράλαμπος, ο οποίος με στοχευμένες αναφορές, μας βοήθησε να εντρυφήσουμε στα όσα αφορούν στην Ακρόπολη και στην Αθηναϊκή Δημοκρατία, κάνοντας παράλληλα και μια εισαγωγή στα όσα την επομένη υπό την καθοδήγηση του ιδίου θα βλέπαμε στον "Ιερό βράχο".    
3) Την επομένη, 20ή Μαΐου, οι επισκέψεις ξεκίνησαν από το "Εθνικό Ιστορικό Μουσείο" που στεγάζεται στο κτίριο της "παλαιάς βουλής" στην πλατεία Κολοκοτρώνη. Η κα Κάνδια Άννα εκ μέρους του Μουσείου, ανέλαβε να μας ξεναγήσει στους χώρους του, ξεκινώντας από την αίθουσα της 1ης Βουλής των Αθηνών και στις μοναδικές συλλογές από τα αυθεντικά κειμήλια των αγωνιστών της επανάστασης του 1821 και γενικότερα της εποχής που αποτέλεσε την αφετηρία του Ελληνικού κράτους. Ήταν έκδηλη η συγκινησιακή φόρτιση, κάθε που βρισκόμαστε σε όπλα και αντικείμενα των πρωταγωνιστών του ηρωικού μας παρελθόντος.
4) Δεν θα μπορούσε να παραληφθεί το πέρασμα - προσκύνημα από του "Μακρυγιάννη". Ο χώρος σύμβολο του ηρωισμού του "Συντάγματος Χωροφυλακής" όπου άνδρες της Χωροφυλακής, τον Δεκέμβριο του 1944, πιστοί στο καθήκον, υπερασπίστηκαν τη νομιμότητα έναντι των δυνάμεων του Ε.Α.Μ. - Ε.Λ.Α.Σ. και βοηθώντας στην αποκατάσταση της τάξης μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων της γερμανικής κατοχής. Στο χώρο μας περίμεναν  ο κος Κουτρουμπής Νικόλαος,(Ταξίαρχος ε.α.) επίτιμος Πρόεδρος Π.Ο.Α.Σ.Α., με τον κο Σκλάβο Ιωάννη(Αντιστράτηγος ε.α.) του Συνδέσμου Αθηνών και τον Πατέρα Γεώργιο για την τέλεση τρισάγιου και επιμνημόσυνης δέησης στο ναϊσκο του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται πίσω από το κτίριο του Συντάγματος Χωρ/κής. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνου στην αναμνηστική πλάκα με τα ονόματα των νεκρών της μάχης. Ο κος Κουτρουμπής εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την επίσκεψή μας και προσέφερε σε όλους το βιβλίο του με θέμα τα γεγονότα γύρω από τη "Μάχη των Αθηνών" με τίτλο "Γιατί εορτάζεται η επέτειος του Μακρυγιάννη".
5) Σειρά είχε ο "ιερός βράχος" της Ακρόπολης με τη συνοδεία του ξεναγού μας κου Ζαχαρή, ο οποίος με τον ιδιαίτερο τρόπο του, μας βοήθησε να κατανοήσουμε το μεγαλείο της εποχής και του κατασκευαστικού θαύματος της αρχαιότητος. Είναι δύσκολο να περιγράψει κάποιος τα όσα αντικρίζει στο χώρο και τα όσα αισθάνεται. Μια ακόμα μοναδική εμπειρία μπροστά στα όσα ο ελληνισμός μπορεί να καταφέρει σε καιρό ειρήνης.
6) Το απόγευμα της ίδιας μέρας μας βρήκε στο νεότευκτο και μοναδικό στο είδος του, τουλάχιστον στα Βαλκάνια, δείγμα νεώτερης αρχιτεκτονικής, πολυχώρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στο Φάληρο. όπου η υπάλληλος του κέντρου κα Γραμματικοπούλου Κατερίνα μας έκανε μια χρήσιμη ενημέρωση.  Στο χώρο πέραν των άλλων, στεγάζεται η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Εθνική Βιβλιοθήκη. Οι εξωτερικοί χώροι μας έδωσαν την ευκαιρία για μια χαλαρή περιήγηση για να καταλήξουμε στην κορυφή του κτιριακού συγκροτήματος με τη μοναδική θέα του Φαληρικού κόλπου από τη μία και της Αθήνας από την άλλη.
7) 21η Μαΐου, μέρα επιστροφής και ολοκληρώνουμε την επαφή μας με την ιστορία στο Μαραθώνα. Ένα μικρό αρχαιολογικό μουσείο δίπλα σε αρχαιολογικά ευρήματα, μας φέρνει σε επαφή με την ιστορική διαδρομή της περιοχής πριν και μετά την ιστορική μάχη, όπου Έλληνες υπερασπίζονται τις αξίες τους και βάζουν φραγμό στον επεκτατισμό των Περσών. Επιστέγασμα της επίσκεψης στην περιοχή ο "Τύμβος του Μαραθώνα". Μια εικόνα μερικής αδιαφορίας για την εμφάνιση του ευρύτερου χώρου, προσδίδει πικρία για την αντιμετώπιση των φορέων στο μνημειακό χώρο και μας προσγειώνει στην σύγχρονη πραγματικότητα. 
  Η στάση στην Χαλκίδα είναι και η τελευταία πινελιά του προγράμματος.
    Κλείνοντας την αναφορά μας επιβάλλεται να ευχαριστήσουμε όλους όσοι συνετέλεσαν με την καθοριστική συμβολή τους στην επιτυχία της  εκδρομής και είναι πέραν των όσων αναφέρονται παραπάνω και οι:
α) ο κος Βαρβαγιάννης Δημήτριος οδηγός του λεωφορείου για την ασφαλείς μετακινήσεις μας και το τουριστικό του γραφείο για την εξασφάλιση της διαμονής μας στο ξενοδοχείο Αθηναΐς,
β)  ο κος Σκλάβος Ιωάννης του Συνδέσμου Αθηνών για τη βοήθειά του στην διοργάνωση της συνεστίασης
γ) ο κος Τσιβίκης Ηλίας, Ταμίας της Ομοσπονδίας, για την εξασφάλιση ξεναγού για την Ακρόπολη και το μουσείο της.

Ακολουθούν αντιπροσωπευτικά φωτογραφικά στιγμιότυπα:


α) Από Θερμοπύλες
Στην αίθουσα προβολών

Στην αίθουσα με τους επιτραπέζιους διαδραστικούς πίνακες

Το μνημείο του Λεωνίδα και των Σπαρτιατών

Ενημέρωση για τα ιστορικά γεγονότα

Το μνημείο για τους Θεσπιείς 

Αναμνηστική 

β) Από το Μουσείο της Ακρόπολης
(λόγω απαγόρευσης, οι φωτογραφίες των εκθεμάτων είναι λίγες 
και μόνο από όπου επιτρεπόταν )


Προ του Μουσείου στη σκιά της ΑκρόποληςΤο κτήριο του "Συντάγματος Χωρ/κής Μακρυγιάννη" και στο βάθος ο Λυκαβηττός  Ο βράχος της Ακρόπολης και το αίθριο του Μουσείου με κάδρο το ηλιοβασίλεμα.

γ) Από το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο - κτίριο Παλαιάς Βουλής
(αντιπροσωπευτικές φωτογραφίες των εκθεμάτων)  


           Ι- Η αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής
                  


ΙΙ. Μεταβυζαντινοί χρόνοι
ΙΙΙ. ΠίνακεςΙV. Ακρόπρωρα 


V. Λέμβος μπουρλοτιέρηδων VI. Σημαίες της ΕπανάστασηςVII. Φορεσιές των αγωνιστών


Του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Του Ιωάννη ΜακρυγιάννηVIII. Μπρούτζινο εκμαγείο του νεκρικού προσωπείου 
          του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη
ΙΧ. Η λήκυθος με την καρδιά του Κωνσταντίνου Κανάρη

   Χ. Όπλα και προσωπικά αντικείμενα των αγωνιστών της 
 ελευθερίας και άλλων προσωπικοτήτων της νεότερης Ελλάδας


                                          1.- Του Κολοκοτρώνη                                                                                    2.- Του Καραϊσκάκη


                                              3. Του Μακρυγιάννη

                                         4. Του Λάμπρου Κατσώνη 


                            5. Του Αλέξανδρου Υψηλάντη (σπάθα και ζατρίκιο) 
                                                                     και Δημήτριου Υψηλάντη(σφραγίδα)                                                 6. Σουλιωτών αγωνιστών


                                 7. Του  Σουλιώτη Κ.Φ.Τζαβέλα


                                              8. Των Δυοβουνιώτη και Καν.Δεληγιάννη


                                            9. Όπλα και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν οι ναυτικοί  
                                            (διακρίνονται του Παπανικολή, Αποστόλη, Κανάρη, Μιαούλη)
10. Του Αθανασίου Διάκου11.- Διάφοροι τύποι όπλων αγωνιστών της Επανάστασης                                12. Η γωνιά του Λόρδου Βύρωνα                                      


13. Σχετικά με τον Βασιλέα Όθωνα και τη σύζυγό του Αμαλία
14. Χαρίλαος Τρικούπης

                                                 

                         15. Το μαχαίρι με το οποίο δολοφονήθηκε ο Πρωθυπουργός Διληγιάννης


                                        16. Του Μακεδονομάχου Παύλου Μελά
              17. Του Ίωνα Δραγούμη, Διπλωμάτη και αγωνιστή για την ελευθερία της Μακεδονίας18. Από το θρίαμβο της Μικράς Ασίας 1919 - 1922(σημαίες και εμβλήματα - λάφυρα από τις νικηφόρες μάχες) και μπροστά η Αρχιερατική Μήτρα του Μητροπολίτη Σμύρνης 
                                                                                  19. Αρχές τυπογραφίας


20. Στοχασμός μέσω της τέχνης


21. Η αναμνηστική της επίσκεψης 


δ) Από του ΜακρυγιάννηΗ πρόσοψη του ιστορικού κτιρίου, απέναντι από το μουσείο της Ακρόπολης
Ο Άγιος Γεώργιος 

Ο κ.Σκλάβος στο χαιρετισμό του

Ο κ.Κουτρουμπής στο χαιρετισμό τουΟ Πρόεδρος του Συνδέσμου στην ευχαριστήρια ομιλία τουΗ πλάκα με τα ονόματα των πεσόντων
 Η κατάθεση στεφάνου από τον Πρόεδρο του Συνδέσμου, κ.Σακονίδη Γεώργιο

Αναμνηστικές φωτογραφίες

Ο πατήρ Γεώργιος, ο κ.Σκλάβος, Ο κ.Κουτρουμπής και ο Πρόεδρος κ.Σακονίδης
ε) Από το βράχο της Ακροπόλεως

I. Μάθημα - εισαγωγή στην "Αθηναϊκή δημοκρατία"
ΙΙ. Προπύλαια
ΙΙΙ. Το Ερέχθειο με τις Καρυάτιδες  
IV. Ο Παρθενώνας

V. Οι αναμνηστικέςVI. Το θέατρο του ΔιονύσουVII.  Πανοραμικές

Διακρίνονται το Μουσείο Ακρόπολης και το κτίριο του Συντάγματος Χωροφυλακής Μακρυγιάννη

Οι στήλες του Ολυμπίου Διός
στ) Από το Κ.Π.Ι.Σ.Ν. 
(Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος)


ζ) Από το Μαραθώνα

Ι. Στο μουσείο

 ΙΙ. Στο χώρο του τύμβου

^
Ενημέρωση
     v      


^
Μακέτα της ευρύτερης περιοχής
v


^
Ο τύμβος του Μαραθώνα
vΜαραθωνομάχος


η) Από την έκθεση ιστορικού αυτοκινήτου στη Χαλκίδα