Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Ποιά είναι τα Δικαιώματα των παιδιών

  Η παιδική ηλικία έχει αφήσει στους περισσότερους ανθρώπους και σίγουρα και σε πολλούς από εμάς, μεταξύ άλλων και κάποιες πικρές εμπειρίες. Γεγονότα μικρά καθημερινά ή άλλα σοβαρά, δεν έχει σημασία - ενδιαφέρει μόνο το ότι ήταν σε βάρος της παιδικής μας ύπαρξης, που συνέβησαν από άτομα που νόμιζαν πως τα ξέρανε όλα για μας, που μόνο αυτοί γνώριζαν τι ήταν καλό για μας, που καθόριζαν το μέλλον μας αλλά και την καθημερινότητα για μας αλλά χωρίς εμάς. Και οι άνθρωποι αυτοί που με τον ένα ή άλλο τρόπο, μέσα από τις γνώσεις τους ή την αγραμματοσύνη τους, άνθρωποι του περιβάλλοντός μας ή της κοινωνίας που διαμόρφωνε ήθη και κανόνες, τα έκαναν όλα εκούσια ή ακούσια χωρίς να ακολουθούν κανόνες που να στηρίζονται κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στην παιδική ψυχοσύνθεση.
  Αργότερα στην υπηρεσιακή μας καριέρα, αντιμετωπίσαμε περιστατικά σε βάρος παιδιών και οι περισσότεροι οδηγηθήκαμε στην επίλυσή τους με το ένστικτο, ίσως όμως και αναλογιζόμενοι παρόμοια περιστατικά του περιβάλλοντος της παιδικής μας ηλικίας ή και προσωπικά. Οι υπηρεσίες και οι οργανισμοί προστασίας των δικαιωμάτων των παιδιών ήρθαν έστω με καθυστέρηση και η επιμονή τους σε συνδυασμό με τη συνεργασία των φορέων και του νόμου, οδήγησε στην καθιέρωση μιας Διεθνούς Σύμβασης.
  Για όλους όσους "ξέρουν" τι είναι σωστό για τα παιδιά, για όσους δεν ξέρουν και θέλουν να
μάθουν, αλλά και  για τα ίδια τα παιδιά, το άρθρο που αναδημοσιεύουμε έχει ενδιαφέρον και πρέπει να διαβαστεί. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν ο σεβασμός των δικαιωμάτων του ανθρώπου αρχίζει με τη σωστή αντιμετώπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, για να γαλουχηθεί με την έννοια, αυτό θα το οδηγήσει στο να αποδώσει τον δέοντα σεβασμό στον συνάνθρωπό του όταν θα ενηλικιωθεί. Και αυτό είναι το πρώτο βήμα για μια ευνομούμενη πολιτεία: ο σεβασμός των δικαιωμάτων του συνανθρώπου μας. 
(Σ.Σ.)

 

Το άρθρο αναδημοσιεύουμε από ανάρτηση της 26/7/12 στο tro-ma-ktiko.blogspot.com 

Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών
Παιδί ονομάζεται ο άνθρωπος από τη γέννηση μέχρι και την εφηβεία του.
Ο νομικός ορισμός του παιδιού γενικά αναφέρεται στον ανήλικο, δηλαδή σε ένα πρόσωπο μικρότερο από την ηλικία ενηλικίωσης (κάτω των 18).

Όλα τα παιδιά έχουν συγκεκριμένα δικαιώματα που ορίζονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις, το Σύνταγμα και τους νόμους.

Το σημαντικότερο κείμενο για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι η ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΟΗΕ.

Η Σύμβαση αυτή, που υπογράφτηκε το 1989 από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ρυθμίζει τις υποχρεώσεις των κρατών για την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων του παιδιού. Το 1992 έγινε νόμος και στην χώρα μας (νόμος 2101/92).

Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού περιλαμβάνει τρεις μεγάλες κατηγορίες δικαιωμάτων:

-Προστασία (από κάθε μορφής κακοποίηση, εκμετάλλευση, διάκριση, ρατσισμό, κ.λπ.).
-Παροχές (δικαίωμα στην εκπαίδευση, την υγεία, την πρόνοια, την ψυχαγωγία, κ.λπ.).
-Συμμετοχή (δικαίωμα στην έκφραση γνώμης, την πληροφόρηση, τον ελεύθερο χρόνο, κ.λπ.).

Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού:

-Όλα τα παιδιά είναι ίσα και πρέπει να προστατεύονται από διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος, φύλου, γλώσσας, θρησκείας, καταγωγής, πεποιθήσεων, νομικής κατάστασης των ίδιων ή μελών της οικογένειάς τους.

-Το συμφέρον του παιδιού πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε όλες τις αποφάσεις που το αφορούν.
-Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ταυτότητα, δηλαδή σε ένα όνομα, επώνυμο και ιθαγένεια.
-Τα παιδιά πρέπει να μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον που τους παρέχει τα αναγκαία υλικά αγαθά (στέγη, ρούχα, τροφή) και διασφαλίζει τη σωματική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη.
-Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να μην αποχωρίζονται από τους γονείς τους, εκτός αν αυτό γίνεται με κοινή απόφαση των γονέων ή ύστερα από απόφαση της Πολιτείας, επειδή οι γονείς τα παραμελούν ή τα κακομεταχειρίζονται.
-Όλα τα παιδιά, ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητά τους, έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τη γνώμη και τις απόψεις τους σε θέματα που τα αφορούν. Οι ενήλικες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη γνώμη τους πριν πάρουν αποφάσεις γι αυτά.
-Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να εκφράζουν τις θρησκευτικές ή άλλες πεποιθήσεις τους.
-Κανείς δεν μπορεί να επεμβαίνει αυθαίρετα στην ιδιωτική ζωή των παιδιών, στην οικογένεια, την κατοικία ή την αλληλογραφία τους, ούτε να προσβάλλει την τιμή και την υπόληψή τους.
-Τα παιδιά έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα μέσα ενημέρωσης (εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση, ηλεκτρονικά μέσα) αλλά πρέπει και να προστατεύονται από τις αρνητικές επιδράσεις τους.
-Τα παιδιά έχουν δικαίωμα προστασίας από κάθε μορφής κακομεταχείριση: βία, παραμέληση, κακοποίηση (σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική) και εκμετάλλευση, μέσα και έξω από την οικογένεια.
-Τα παιδιά που προέρχονται από ξένη χώρα έχουν δικαίωμα φροντίδας και προστασίας.
-Τα παιδιά με ειδικές ανάγκες έχουν δικαίωμα στη δωρεάν ειδική φροντίδα, εκπαίδευση και επιμόρφωση, ώστε να απολαμβάνουν ισότιμη και αξιοπρεπή ζωή.
-Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη και φροντίδα, τους εμβολιασμούς, τη νοσηλεία, κ.λπ.
-Όταν η οικογένεια δεν μπορεί να φροντίσει ένα παιδί, τότε η Πολιτεία αναλαμβάνει τη φροντίδα του με θεσμούς όπως η υιοθεσία, η φιλοξενία σε ανάδοχη οικογένεια ή σε ίδρυμα, που πρέπει να σέβονται πλήρως τα δικαιώματά του.
-Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητές τους. Το κράτος πρέπει να παίρνει μέτρα ώστε τα παιδιά να γράφονται και να μη διακόπτουν στο σχολείο, να αναπτύσσουν τις ικανότητες και την προσωπικότητά τους. Τα πειθαρχικά μέτρα δεν πρέπει να προσβάλλουν την αξιοπρέπεια των μαθητών.
-Τα παιδιά έχουν δικαίωμα στην ανάπαυση, στο παιχνίδι και την ψυχαγωγία.
-Τα παιδιά πρέπει να προστατεύονται από κάθε μορφής οικονομική εκμετάλλευση (επαιτεία, εκπόρνευση, πορνογραφία, δουλεμπόριο, κ.λπ.) Έχουν όμως δικαίωμα στην εργασία με ασφάλιση και υπό προϋποθέσεις, ανάλογα με την ηλικία, το είδος εργασίας, το ωράριο, κ.λπ..
-Τα παιδιά που είτε τα ίδια είτε μέλη της οικογένειάς τους κάνουν χρήση ναρκωτικών ή άλλων ουσιών που προκαλούν εξάρτηση έχουν δικαίωμα κατάλληλης υποστήριξης.
-Τα παιδιά που συλλαμβάνονται και δικάζονται έχουν δικαίωμα να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό στην ιδιωτική τους ζωή, να ενημερώνονται αναλυτικά από τις Αρχές σε κατανοητή γλώσσα και να έχουν νομική βοήθεια. Σε περίπτωση που είναι απολύτως απαραίτητη η κράτησή τους, αυτή πρέπει να γίνεται χωριστά από ενήλικα άτομα και με σεβασμό στην προσωπικότητα και τις ανάγκες τους.