(Κείμενο σε δύο μέρη)
Μέρος 1ο : η ισότητα
Πολύς ο λόγος τα τελευταία χρόνια, περί ισότητας - ίσης αντιμετώπισης των πολιτών - ίσων προνομίων - ίσων ευκαιριών και άλλων ευφυολογημάτων που προσπαθούν να "ρίξουν στάχτη στα μάτια" των κοινωνικών ομάδων της χώρας που βρέθηκαν να μαστίζονται από την οικονομική κρίση. Και φυσικά για την ενίσχυση των όσων λέγονται και σε μια προσπάθεια υπερασπιστικής γραμμής των πολιτικών επιλογών, τίθενται στο μάτι του κυκλώνα συγκεκριμένες επαγγελματικές κατηγορίες ως γενεσιουργός αιτία της κρίσης και μεταξύ αυτών τα στελέχη και οι απόστρατοι των Σωμάτων του Στρατού και των Σωμάτων Ασφαλείας. Λανθασμένη άποψη σίγουρα, όμως υπαρκτή και πίσω από σειρά επιλογών που ισοπεδώνουν και απαξιώνουν τον κλάδο μας, οδηγώντας τους ανθρώπους του σε οικονομικό μαρασμό. Και όλα στο όνομα της "ισότητας".
Σίγουρα δεν είμαι ο καταλληλότερος για να αναλύσω
φιλοσοφικά ζητήματα, μπορώ όμως να αναφερθώ σε ρήσεις που στη διάρκεια του χρόνου, θεμελίωσαν απόψεις, πολιτικές, παιδεία, υιοθετήθηκαν, εμπλουτίστηκαν και αναλύθηκαν από ανθρώπους του πνεύματος, ανθρώπους που με την ιδιότητά τους επηρέασαν άμεσα ή έμμεσα τις ζωές μας. Ως ένα απλός κειμενογράφος λοιπόν, που αρέσκεται να "μαθαίνει" συνεχώς και να μεταφέρει όσα νομίζει πως θα χρησιμεύσουν και σε άλλους, θα αναφερθώ συνοπτικά στο θέμα ξεκινώντας από τη θεμελιώδη άποψη "περί ισότητας" του εκ των μεγίστων φιλοσόφων, Αριστοτέλη (384 - 322 π.Χ.):
"Δεν υπάρχει τίποτε πιο άνισο από την ίση μεταχείριση των ανίσων".
Έχουμε δυστυχώς ν' αντιμετωπίσουμε μια διαμορφωμένη κατάσταση διακυβέρνησης, έτσι όπως με την ανοχή των πολιτών εξελίχθηκε εδώ και δεκαετίες ή ακόμα κι αιώνες, όπου σε αντίθεση με τη ρήση του Αριστοτέλη: "Στην οργανωμένη πολιτεία κυβερνούν οι νόμοι και όχι οι άνθρωποι" μας κυβερνούν άνθρωποι. Δυστυχώς επίσης, ο πολίτης έπεσε σε σφάλματα, σε λάθος επιλογές, ξεπέρασε γρήγορα σοφές παραινέσεις όπως του ιδίου φιλοσόφου:
"Ο έγκριτος πολίτης τιμά, αλλά δεν κολακεύει"
"Ο καλός πολίτης πρέπει να ξέρει και να κυβερνιέται και να κυβερνάει" ,
προχώρησε σε άμετρες και αμέτρητες κολακείες, παραβλέποντας να τιμήσει όσους έπρεπε, δεν ενδιαφέρθηκε να κυβερνήσει, αδιαφόρησε για το πως θα κυβερνηθεί και σύρετε πλέον κατώτερος των περιστάσεων.
Αποδίδετε ακριβώς δε, η διαχρονική άποψη περί ισότητας στη ρήση του Adrien Decourcelle (Γάλλος συγγραφέας 1824-1892) "Η αντίληψη που έχουμε για την ισότητα είναι ότι θα πρέπει να γίνουμε ίσοι με τους ανωτέρους μας και ανώτεροι από τους κατωτέρους μας".
Η "ισότητα" απετέλεσε και αποτελεί ακόμα και σήμερα μια "πιασάρικη" κατά την αργκό, πτυχή της πολιτικής παραφιλολογίας, μιας που ελάχιστοι μπήκαν στον κόπο να εντρυφήσουν στην αξία της και στην εφαρμογή της υπό την καθοδήγηση των μελετητών της. Και θα αρκούσε ίσως η αναγνώριση πως τίποτα στη φύση δεν είναι ίσο και ότι αυτό που κρατεί το σύμπαν σε αρμονία είναι η ιεράρχηση των πραγμάτων και ο σεβασμός προς αυτήν. Αποδίδεται απλοϊκά η διαπίστωση, στη φράση του Vauvenargues (Γάλλος γνωμικογράφος1715-1747):
"Είναι ψέμα πως η ισότητα είναι φυσικός νόμος. Η φύση δεν έκανε τίποτε ίσο. Αντίθετα, ο κυρίαρχος νόμος της είναι η ιεράρχηση και η εξάρτηση" και
στου Nicolas Gomez Davila (Κολομβιανός συγγραφέας, 1913-1994).
"Οι ιεραρχίες είναι ουράνιες. Στην κόλαση όλοι είναι ίσοι."
Αργά τα αντανακλαστικά των πολιτών πλέον, αδυνατούν ν' αντιληφθούν πόσο μάλλον ν' αντιδράσουν και αποδέχονται "εφαρμογές" μια δήθεν ή μιας επιλεκτικής ισότητας μέχρις κατάρρευσης του παραπετάσματος και ανάδειξης της πραγματικότητας. Ας μην διαφεύγει όμως στους κρατούντες ότι "Οι συμφορές ενώνουν τους ανθρώπους" (Αριστοτέλης) και όταν αυτό πραγματωθεί, θα είναι ένα επίπονο τέλος μιας εσκεμμένης επιβολής της ανισότητας.
Μέρος 2ο: το έτος Αριστοτέλη
Το έτος 2016, εγκρίθηκε και ανακηρύχθηκε από την UNESCO, ως Επετειακό Έτος Αριστοτέλη, για τη συμπλήρωση των 2.400 χρόνων από την γέννηση του φιλόσοφου Αριστοτέλη του Σταγειρίτη.
Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο πολλές εκδηλώσεις από τον "πνευματικό" κόσμο και φυσικά ανάλογες εκδηλώσεις έλαβαν χώρα και στην Ελλάδα.
Με αφορμή το Πανελλήνιο Επιστημονικό Συμπόσιο υπό την αιγίδα της UNESCO, "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Παιδεία, Πολιτισμός, Πολιτική" (δείτε το πρόγραμμα), που πραγματοποιήθηκε 18-20 Νοεμβρίου 2016 στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη, "αλιεύσαμε" από το διαδίκτυο την αντίστοιχη Επιστημονική Ημερίδα με θέμα "ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ Κορυφαίος διδάσκαλος και στοχαστής" που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα την 5-11-2016.
Στην ημερίδα προσκλήθηκε και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ο πρόεδρος της οποίας κ.Λάζαρος Κυρίζογλου, παρευρέθη και μίλησε για την ηθική και πολιτική φιλοσοφική σκέψη του Αριστοτέλη. Ο κ.Λ.Κυρίζογλου κατέθεσε στην Ημερίδα και έντυπα τα οποία συνέταξε και επιμελήθηκε ο ίδιος για το βίο και το έργο του φιλοσόφου και τα παρουσιάζουμε ακολούθως. (Διαβάστε τα, πατώντας πάνω στον κάθε σύνδεσμο).
Επίλογος
Ο "άγνωστος" σε πολλούς από μας Αριστοτέλης, ήρθε στην παιδική μας ηλικία, ως δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κάποιοι μεγαλώνοντας γνωρίσαμε, όσο μπόρεσε ο καθένας, τον Επιστήμονα Αριστοτέλη, ως θεμελιωτή πολλών σύγχρονων επιστημών και τον Φιλόσοφο που έδωσε τις βάσεις για διαμόρφωση θεωριών σε μια πληθώρα θεμάτων.
Αποτέλεσε έναν θεμέλιο λίθο για τον αρχαίο και το σύγχρονο κόσμο. Αξίζει να τον γνωρίσουμε καλύτερα.
Εγώ ως "τροφή" για προσωπική σκέψη κρατώ το ερώτημα: "θα γινόταν Μέγας ο Αλέξανδρος, χωρίς τον Αριστοτέλη"; Το "ευ ζην" από τα χείλη του Μεγάλου Έλληνος είναι ισχυρό στοιχείο για οδηγός.
Στέργιος Σαββίδης
(με ευθύνη λόγου και άποψης)