Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012

Από τα αρχαία Καλίνδοια στο Καλαμωτό


Εξώφυλλο: Ο Μελέαγρος, του Παριανού γλύπτη Σκόπα.
(Ρωμαϊκό αντίγραφο του 2ου μ.Χ. αιώνα)
.  
Κάθε τόπος έχει την ιστορία του και η δική μας πατρίδα έχει να παρουσιάσει ένα μεγάλο όγκο γεγονότων που σημάδεψαν την πορεία της στο χρόνο.
Για τους περισσότερους η ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας τους, κομμάτι του ψηφιδωτού της ιστορίας των Ελλήνων, αποτελεί σημείο αναφοράς.
Για τους καταγόμενους από το Καλαμωτό της Θεσσαλονίκης οι προφορικές αφηγήσεις ενσωματώθηκαν σε μια ενδελεχή έρευνα για τον τόπο και την ευρύτερη περιοχή και παρουσιάζονται μέσα από το αξιόλογο έργο του κ. Ηρακλή ΡΑΠΤΗ, σ' ένα πόνημα που αξίζει να διαβαστεί και όχι μόνο από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.
Από τα κλασικά χρόνια (480-323 π.Χ.) στα ελληνιστικά(323-31 π.Χ.), από τα ρωμαϊκά(31 π.Χ. - 324 μ.Χ.) στα πρώτα βυζαντινά και από τις αρχές του 14ου αιώνα και την Οθωμανική παρουσία έως την εγκατάσταση της πρώτης οικογένειας Ελλήνων στο χωριό το 1906, ως σταθμό πριν το πέρασμα στην σύγχρονη παρουσία του, από τα αρχαία Καλίνδοια στο Καργή-Γκιολ και στο Καλαμωτό και πλέον στο Τοπικό Διαμέρισμα Νέων Καλινδοίων του Δήμου Καλινδοίων, οι αναγνώστες θα "ταξιδέψουν στο χρόνο" (όπως συμπληρώνεται ο τίτλος) και θα μάθουν, θα θυμηθούν και ίσως να αναζητήσουν και τα δικά τους ίχνη στους δρόμους του τόπου.
Ο κ.Γ.Αθ.Δαλαμάγκας, καρδιολόγος-διδάκτορας του Α.Π.Θ.,που προλογίζει το έργο, γράφει χαρακτηριστικά:
..."Με ευχάριστο τρόπο κατορθώνει επίσης να συνδέσει αριστοτεχνικά τις εξελίξεις της νεότερης
Ελληνικής Ιστορίας μας με τα συμβαίνοντα στη γενέτειρά του και έτσι συμπεριλαμβάνει στη διήγησή του γεγονότα και πρόσωπα που έπαιξαν οποιοδήποτε ρόλο(μικρό ή μεγάλο) στη διαμόρφωση της ιστορίας και της ζωής του χωριού. Το ότι γνωρίζει τους ανθρώπους (τους αναφέρει με τα πλήρη ονόματά τους) δίνει στο κείμενο ζωντάνια, η οποία ενισχύεται ακόμα περισσότερο με τις φωτογραφίες και με τα αντίγραφα ΄πίσημων εγγράφων τα οποία παραθέτει σε αφθονία...."
.........................................
Ο συγγραφέας Ηρακλής Ράπτης, είναι εγγονός του πρώτου Έλληνα κατοίκου του Καλαμωτού, Αστέριου Ράπτη του Αθανασίου(γεν.1864), που εγκαταστάθηκε σ' αυτό ερχόμενος στα 1906 από την Κρήμνη της Χαλκιδικής. Είναι Ταξίαρχος ε.α. και μέλος του Συνδέσμου μας.
Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να αποκτήσουν το βιβλίο σε απ' ευθείας επικοινωνία με το συγγραφέα, στα τηλέφωνα : 2310 438079  και 6946 303 637.