Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Υπάρχει κίνδυνος παραγραφής της απόφασης του ΣτΕ ; Ποιος ο ρόλος των δικηγορικών γραφείων που προτείνουν αναφορές, αιτήσεις και αγωγές; (πηγή:bloko.gr)

"Με το που έγινε γνωστή η απόφαση του ΣτΕ για τους μισθούς και τα αναδρομικά των στρατιωτικών, αμέσως ξεκίνησε μια παραφιλολογία ως προς τον τρόπο και τον χρόνο που θα γίνει η αποκατάσταση των μισθών και η επιστροφή των αναδρομικών.
ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ
-Η αλήθεια είναι ότι
κανείς δεν γνωρίζει ούτε το χρόνο αλλά ούτε τον τρόπο που θα εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ. Πιθανόν να μην το ξέρουν ακόμα ακριβώς, ούτε και στην κυβέρνηση. Γίνονται συζητήσεις, μελέτες, υπολογισμοί, αλλά τίποτε ακόμα δεν είναι σίγουρο. Ότι ακούγεται λοιπόν για το θέμα, είναι απλές φήμες και κάποιες συγκεχυμένες πληροφορίες.

-Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν υπάρχει καμία ημερομηνία που έχει οριστεί για την εφαρμογή της απόφασης. Άγνωστο το πώς και από πού πηγάζουν οι πληροφορίες που αναφέρουν συγκεκριμένες ημερομηνίες.
-Το μόνο σίγουρο είναι ότι η κυβέρνηση πρέπει να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΣτΕ. Αυτό θα γίνει, με το να θεωρήσει ανίσχυρη την υφιστάμενη υπουργική απόφαση για τις μειώσεις των μισθών και την παρακράτηση των αναδρομικών που είχε γίνει από την 1/8/2012 και να προβεί σε νομοθετική επίλυση, όπως έκανε και με τους δικαστικούς που δικαιώθηκαν σε ανάλογη υπόθεση.
-Ακόμα δεν ξέρουμε τις προθέσεις της κυβέρνησης. Υπάρχει βέβαια κάποια αναφορά στη Βουλή από τον αναπληρωτή υπουργό οικονομικών κ.Σταικούρα, που είπε: «Ότι έγινε με τους δικαστικούς, θα γίνει και με τους ενστόλους.». Αυτό είναι το μόνο που γνωρίζουμε και βγαίνει το συμπέρασμα πως αρχικά η κυβέρνηση δεν αρνείται να εφαρμόσει την απόφαση του ΣτΕ (η αλήθεια είναι πως δεν μπορεί να κάνει αλλιώς).

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΝΑ ΧΑΘΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΛΟΓΩ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ;
-Θεωρητικά ΝΑΙ υπάρχει. Όχι όμως οι χρόνοι παραγραφής που ακούγονται. Η πιο «δημοφιλής» φήμη μιλάει για παραγραφή την 1/8/2014, σε λίγες μέρες δηλαδή, αφού τότε συμπληρώνονται 2 χρόνια από την ημερομηνία που παρακρατήθηκαν τα αναδρομικά. Ισχύει όμως αυτό;;; ΟΧΙ !!! Είναι απλά μια φήμη.
-Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την απόφαση του ΣτΕ, οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να εγείρουν αγωγές στο Διοικητικό Πρωτοδικείο (για τους εν ενεργεία) για την ικανοποίηση των απαιτήσεων τους. Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΕΡΣΗ ΑΓΩΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΕΤΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΊΖΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΓΕΡΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΑΙΤΗΣΗΣ. ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΑΣ ΛΟΙΠΟΝ, ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ Η ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣτΕ, ΔΗΛΑΔΗ ΣΤΙΣ 13 ΙΟΥΝΗ 2014. ΑΡΑ Η ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ 12 ΙΟΥΝΗ 2016 !!!
ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΑΙΤΗΣΕΙΣ, ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΑΓΩΓΕΣ;;;
-Γιατί πολύ απλά αυτή είναι η δουλειά τους. Όλοι οι συνάδελφοι στρατιωτικοί θυμούνται ανάλογες προτροπές για αγωγές και στο παρελθόν. Πολλοί από μας έχουν καταβάλλει ποσά σε γραφεία, για τη διεκδίκηση εκείνων των περίφημων 176 ευρώ ή για επιστροφή κάποιων χρημάτων σε όσους έλαβαν μέρος σε ειρηνευτικές αποστολές και σε πολλές ακόμα παρόμοιες υποθέσεις. Και φυσικά όλοι μας ξέρουμε τα αποτελέσματα αυτών των αγωγών.
ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝETAI
Ε.Σ.ΠΕ.Κ.Μ (Ενωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας) προτείνει σε όλα τα μέλη της (αλλά και σε όλους τους συναδέλφους) να δείξουν υπομονή και να μη προβούν σε βεβιασμένες κινήσεις. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για ανησυχία και πανικό. Όλοι πρέπει πρώτα να περιμένουμε να διαφανούν και να ανακοινωθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης και μετά να προβούμε σε οποιαδήποτε κίνηση. Όλες οι Ενώσεις αλλά και η Ομοσπονδία βρίσκονται σε συνεχείς επαφές για το θέμα και θα ενημερώνουν έγκαιρα και έγκυρα για όλες τις εξελίξεις αλλά και για όλες τις κινήσεις που απαιτούνται για την οριστική δικαίωση.