Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Big Brother στο διαδίκτυο και "επίσημα"...

«Μεγάλος Αδελφός» στο Twitter και το Facebook  Ένα ακόμα βήμα, φανερό αυτή τη φορά, κάνουν οι Αμερικανικές αρχές, στο πλαίσιο των αντιτρομοκρατικών μέτρων που λαμβάνουν ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Αποτελεί ίσως μια καλή δικαιολογία για τον πληρέστερο έλεγχο του διαδικτύου, που όμως σίγουρα σε αυτή τη φάση δεν θα ενοχλήσει τους περισσότερους Αμερικανούς. Η είδηση έρχεται να συμπληρώσει παλαιότερες ανακοινώσεις για παρακολούθηση του facebook ως πηγή άντλησης προσωπικών δεδομένων, τα οποία οικειοθελώς εμφανίζουν οι χρήστες.
  Εμείς επισημαίνουμε και πάλι πως το διαδίκτυο είναι ένα εργαλείο, ακόμα κι ένα μέσο διασκέδασης, που όμως θέλει ιδιαίτερη προσοχή σε όσα ερευνούμε και γράφουμε. Η σύνεση δεν εγκυμονεί κινδύνους και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για όσους δεν έχουν "περίεργες" προθέσεις. (Σ.Σ.)
Την είδηση διαβάσαμε στο 24ωρο , με τίτλο: Μεγάλος Αδελφός... στο Twitter και το Facebook

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναζητά ένα εργαλείο για να αντλεί πληροφορίες από τα κοινωνικά δίκτυα όπως υποστηρίζει άρθρο του περιοδικού New Scientist.
Με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του στις 1 Ιουνίου, το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ζητάει από εταιρείες να δημιουργήσουν το λογισμικό που θα μπορεί να ανιχνεύει συγκεκριμένες λέξεις, πολιτική φρασεολογία καθώς και συμπεριφορές από χρήστες των δημοφιλέστερων ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, ήτοι του Facebook και του Τwitter. «Το εν λόγω λογισμικό θα πρέπει να μπορεί να αναλύει συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα στο διαδίκτυο σε τουλάχιστον επτά ξένες γλώσσες, συμπεριλαμβανομένων Κινεζικών κι Αραβικών», καταλήγει η ανακοίνωση.
Όπως λέει το δημοσίευμα, μέχρι στιγμής και παρά τις επανειλημμένες ερωτήσεις του περιοδικού, κανείς από το Στειτ Ντιπάρτμεντ δεν έχει δεχτεί να σχολιάσει την υπόθεση. Ωστόσο, αν κάτι τέτοιο γίνει πραγματικότητα, περίπου 1 δις. χρήστες του Facebook σε παγκόσμια κλίμακα θα τεθούν κάτω από το άγρυπνο μάτι του «Μεγάλου Αδελφού», θυμίζοντας πάρα πολύ το σενάριο της κινηματογραφικής ταινίας «Minority Report» του Στίβεν Σπίλμπεργκ.
Παρόμοια έκκληση είχε κάνει πριν έξι μήνες και το FBI, που ζητούσε από εταιρείες του χώρου της πληροφορικής να υποβάλουν προτάσεις σχετικά με τη δυνατότητα δημιουργίας ενός εργαλείου που θα «βελτίωνε τις τεχνικές συλλογής και διαμοιρασμού χρήσιμων ''open source'' χρήσιμων πληροφοριών». Η πρόσκληση, που αναρτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου σε ιστοσελίδα με ευκαιρίες εργασίας στον ομοσπονδιακό τομέα, γίνεται για την εξυπηρέτηση των δραστηριοτήτων του Strategic Information and Operations Center (SIOC) με στόχο «να συγκεντρώνει άμεσα σημαντικές open source πληροφορίες και να εντοπίζει σημαντικά γεγονότα, περιστατικά και αναδυόμενες απειλές».

tovima.gr

Διαβάστε περισσότερα: 24ωρο: Μεγάλος Αδελφός... στο Twitter και το Facebook http://24wro.blogspot.com/2012/06/twitter-facebook.html#ixzz1yWHZNw8w