Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

Ημερήσια εκδρομή: σπήλαιο Αλιστράτης Σερρών, φαράγγι Αγγίτη, Οχυρό Λίσσε

 


Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022, όπως είχε προγραμματισθεί, η ημερήσια εκδρομή του Συνδέσμου μας, με προορισμό το σπήλαιο της Αλιστράτης Σερρών, το φαράγγι του Αγγίτη, το Οχυρό Λίσσε του ομώνυμου χωριού στην περιοχή του Νευροκοπίου Δράμας και το χωριό Βώλακας της Δράμας.

Πρώτη στάση, ο χώρος του σπηλαίου της Αλιστράτης(1), όπου  τα μέλη μας ξεναγήθηκαν από τον ξεναγό των εγκαταστάσεων, συνοδεία και του ρομποτικού ξεναγού «Περσεφόνη»(Ένα ρομπότ εξελιγμένης τεχνολογίας, που ενημερώνει από τον Ιούλιο του 2021, τους επισκέπτες του φημισμένου σπηλαίου. Κατασκευάστηκε στα εργαστήρια του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) του Πανεπιστημίου Κρήτης)(2)  και αμέσως μετά η βόλτα-ξενάγηση με το «ειδικό τρενάκι» στο χείλος του  παρακείμενου φαραγγιού του Αγγίτη.

Δεύτερη στάση, το Οχυρό Λίσσε(4) της γραμμής Μεταξά, «η ναυαρχίδα» (όπως χαρακτηρίστηκε) της αμυντικής διάταξης των οχυρών.


Πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στο χώρο, αρχής γενομένης με ειδική προβολή στην αίθουσα υποδοχής, που αφορά στο σύνολο της αμυντικής γραμμής Μεταξά και ακολούθως στα σπλάχνα του οχυρού. Εικόνες του ιστορικού παρελθόντος και του μεγαλείου του ΟΧΙ ζωντάνεψαν μέσα από το συνδυασμό διαδραστικών στοιχείων του οχυρού(5).

Το φημισμένο ως χειμερινός κυρίως προορισμός χωριό Βώλακας(6) της Δράμας στην κοιλάδα του Φαλακρού όρους, μας περίμενε για έναν μικρό περίπατο και το γεύμα της ημέρας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου «Μονοπάτι 6» και επιστροφή στην έδρα μας.    

φωτογραφικό υλικό από την εκδρομή

α) στο σπήλαιοβ) στο φαράγγι


από τις βραχογραφίες


γ) στο  Οχυρό Λίσσεδ) στο Βώλακα, ξενοδοχείο "Μονοπάτι 6"1.- Σπήλαιο Αλλιστράτης 

2.- Ρομπότ Περσεφόνη

3.- Φαράγγι Αγγίτη 

4.- Οχυρό Λίσσε  

5.- Στρατιωτικό μουσείο Οχυρού Λίσσε 

6.- Βώλακας Δράμας