Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

Εκκλησιασμός στη Μύκη της Ξάνθης

 Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου μας θέλοντας να ενισχύσει την προσπάθεια τοπικών φορέων της Ξάνθης, μεταξύ των οποίων και η τοπική Ένωση Αποστράτων Αστυνομικών, προκειμένου να τελούνται Θείες Λειτουργίες στους Ιερούς Ναούς των Πομακοχωρίων του Νομού Ξάνθης, αποφάσισε τη συμβολή του σε αυτό και μετά από ενημέρωση των μελών του μέσω του φύλλου εφημερίδος που εκδίδει, για συμμετοχή, οργάνωσε και πραγματοποίησε ημερήσια εκδρομή στην περιοχή με πρωταρχικό σκοπό τον εκκλησιασμό. 

   Έτσι την Κυριακή 15η Μαΐου 2016, αναχώρησε ένα λεωφορείο με 58 συμμετέχοντες και προορισμό το χωριό Μύκη της Ξάνθης, το οποίο συγκαταλέγεται στα επονομαζόμενα "Πομακοχώρια". Με τη συνοδεία του Προέδρου των Αποστράτων Αστυνομικών Ξάνθης κ.Καραμπιπέρη Φάνη, ο οποίος επιβιβάσθηκε στο λεωφορείο μας, στην είσοδο της Ξάνθης, φτάσαμε στον Ι.Ν.Αγίας Κυριακής και Κοσμά του Αιτωλού στη Μύκη όπου μας υποδέχτηκαν και άλλα μέλη της Ένωσης και παρακολουθήσαμε τη Θεία Λειτουργία μετά Αρτοκλασίας, στην οποία είχε και ανάλογη συμμετοχή και ο Σύνδεσμός μας.

   Εκτός του Συνδέσμου μας και της Ένωσης Αποστράτων Αστυνομικών Ν.Ξάνθης, συμμετείχαν στον εκκλησιασμό, μέλη της Ενώσεως Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού του παραρτήματος Ξάνθης, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν.Ξάνθης, αντιπροσωπεία από το Στρατιωτικό Φυλάκιο των Ειδικών Δυνάμεων που εδρεύει στη Γλαύκη Ξάνθης, η Διοικητής με το προσωπικό του Αστυνομικού Σταθμού Μύκης και άλλοι πιστοί, ώστε με μια πρόχειρη εκτίμηση το εκκλησίασμα υπερέβαινε τους 130.  

     Το θρησκευτικό μας καθήκον ακολούθησε με μέριμνα της Ένωσης Ξάνθης η λήψη καφέ, στο καφενείο του χωριού, που  συνοδεύτηκε από πίτες και τσουρέκι, ευγενική προσφορά του Συλλόγου Μικρασιατών  και η ελεύθερη περιήγηση των μελών στους κεντρικούς δρόμους.

   Ο Πρόεδρος κ.Σακονίδης συνοδευόμενος από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου που συμμετείχαν στην αποστολή, μετέβησαν ακολούθως στο κτίριο του Αστυνομικού Σταθμού Μύκης όπου και παρέδωσαν στην Ανθυπαστυνόμο Καζάκου Χρύσα, ποσότητα γραφικής ύλης για μερική κάλυψη αναγκών του Σταθμού και συζήτησαν για θέματα που απασχολούν το προσωπικό του.

       Η αποστολή μας στέφτηκε πλέον με επιτυχία και τηρώντας πιστά το πρόγραμμα των επισκέψεων που προγραμματίσθηκαν για τη συμπλήρωση της εκδρομής, αναχωρήσαμε για τον επόμενο σταθμό μας, το "Αρχαιολογικό Μουσείο" στα Άβδηρα της Ξάνθης, όπου οι σύγχρονοι όροι "μουσειολογίας" δίνουν μια κατατοπιστική εικόνα του απώτερου παρελθόντος της περιοχής και της σημαντικότητάς του στα δρώμενα της ακμάζουσας περιόδου του.

       Ακολούθησε η επίσκεψή μας στο Κέντρο Ανάδειξης Λαογραφικής και Ιστορικής Ενότητας Θράκης - Κύπρου "Γρηγόρης Αυξεντίου" στον οικισμό Αυξέντιο, όπου η Πρόεδρός του κα Ελένη Χατζηγεωργίου, μας ξενάγησε και περιέγραψε σύντομα και περιεκτικά το ιστορικό της ίδρυσης του μουσείου που αποτελεί έκπληξη στον επισκέπτη, κυρίως με όσα αφορούν στην ηρωική μορφή του "κυπριακού αγώνα" ενάντια στη Βρεττανική κατοχή, Γρηγόρη Αυξεντίου, τη δραματική πορεία του οποίου, από τη στράτευσή του έως τη θυσία, με ιδιαίτερη συγκίνηση μας εξιστόρησε η Πρόεδρος. 

    Η πρότελευταία στάση μας ήταν για την απόδοση τιμών στους πεσόντες ανά την επικράτεια Αστυνομικούς της περιόδου 1946-1949 που κατάγονταν από την περιοχή της Ξάνθης, για τους οποίους έχει τοποθετηθεί μνημείο στα όρια του χωριού Κιμμέρια, σημείο  όπου "έπεσαν" δυο εξ' αυτών τον Φεβρουάριο του 1947. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου μας κατέθεσε στεφάνι, ακολούθησε η καθιερωμένη ενός λεπτού σιγή και εψάλλει ο Εθνικός Ύμνος.

     Σειρά είχε η λήψη γεύματος σε κατάστημα της πόλεως της Ξάνθης, την επιλογή του οποίου επιμελήθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξάνθης, κος Καραμπιπέρης. Στο τέλος του γεύματος ο κος Καραμπιπέρης προσέφερε εκ μέρους της Ενώσεως Ξάνθης αντιπροσωπευτικό δώρο στον Σύνδεσμό μας μέσω του Προέδρου μας κου Σακονίδη, ο οποίος ανταπέδωσε προσφέροντας αντίγραφο του νεότευκτου λάβαρου του Συνδέσμου μας.

Το πρόγραμμα έκλεισε με ολιγόλεπτη περιήγηση σε τμήμα της "παλαιάς πόλης" πλησίον της κεντρικής πλατείας της Ξάνθης (με το "ρολόι") και η επιστροφή μας στην Θεσσαλονίκη έλαβε χώρα περί την 20.15'. 

Το σπίτι του Μάνου Χατζηδάκη
στην "παλιά πόλη"
Το χαρακτηριστικό ρολόι στην πλατεία της Ξάνθης
       


       












Κατά τη διάρκεια του δρομολογίου της μετάβασης και κατά τα χρονικά διαστήματα πλησίον σημείων διέλευσης ή υπό επίσκεψη τόπων, με μέριμνα του Γεν.Γραμματέα του Συνδέσμου κ.Σαββίδη Στέργιου, παρέχονταν σχετικές πληροφορίες για ενημέρωση των συμμετεχόντων, οι κυριότερες των οποίων αφορούσαν στα ακόλουθα θέματα: α)Ενσωμάτωση Θράκης την 14η Μαΐου 1920, β)Ο ποταμός Νέστος και η σημασία του, γ)Πόλη της Ξάνθης, δ)Χωριό Μύκη της Ξάνθης, ε)Αρχαία Άβδηρα, στ)Οικισμός Αυξέντιο, ίδρυση του μουσείου "Γρηγόρης Αυξεντίου", ζ)Βιογραφικά στοιχεία για τον ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου, η)Αποσπάσματα από το ποίημα "Αποχαιρετισμός" του Γ.Ρίτσου(για τον Αυξεντίου).                   
         Την ενημέρωση συμπλήρωσε  ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αστυνομικών Ξάνθης, με εκτενή αναφορά και πληροφορίες για τους Πομάκους, με στοιχεία για την πόλη της Ξάνθης και το μνημείο των πεσόντων Αστυνομικών. 
         Κλείνουμε την αναφορά μας στο μικρό μας οδοιπορικό, με τις ιδιαίτερες ευχαριστίες μας για την υποδοχή και φιλοξενία στους:
α) Πρόεδρο της Ενώσεως Αποστράτων Αστυνομικών 
    Ν.Ξάνθης κ.Καραμπιπέρη Φάνη και τα μέλη που 
    βοήθησαν,
β) Την Ανθυπαστυνόμο Καζάκου Χρύσα, Διοικητή του 
    Αστυν.Σταθμού Μύκης,
γ) Το Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών Ν.Ξάνθης
δ) Την Πρόεδρο του μουσείου "Γρηγόρης Αυξεντίου", 
    καΧατζηγεωργίου Ελένη,
ε) Το προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου  
    Αβδήρων.

Λοιπά φωτογραφικά στιγμιότυπα  

1) Στο δρόμο για τη Μύκη



2) Εκκλησιασμός και Αρτοκλασία






















3) Ο καφές στο χωριό








4) Η πρόοδος άγγιξε το χωριό






5) Στον Αστυνομικό Σταθμό Μύκης






6) Αρχαιολογικό μουσείο Αβδήρων








      6α) μέρος από τα εκθέματα του Μουσείου

 
















7) Μουσείο "Γρηγόρης Αυξεντίου"


                            



























8) Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Πεσόντων Ανδρών Χωροφυλακής


      


    


    






9) Ανταλλαγή αναμνηστικών στο γεύμα




10) Πριν την αναχώρηση