Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

Εορτασμός της "Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων" στη Θεσσαλονίκη

  Την 21η Νοεμβρίου, ημέρα εορτασμού για το χριστιανικό κόσμο των «Εισοδίων της Θεοτόκου», εορτάζεται και η Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων της  χώρας, μετά από την μετακίνηση της ημέρας εορτασμού, από την 15η Αυγούστου όπως είχε καθιερωθεί παλαιότερα, στη σημερινή ημερομηνία, ταυτόχρονα όμως και πάλι με εορτή της Θεομήτορος.
  Συμβολικός ο ταυτόχρονος εορτασμός για δυο ιδιαίτερα «στοιχεία» που τιμώνται ως θεμέλιοι λίθοι ο μεν της χριστιανοσύνης ο δε της Εθνικής μας ανεξαρτησίας, αμφότεροι δε εγγυητές του μέλλοντός μας και αποδέκτες της ύστατης επίκλησης  βοήθειας του καταπονημένου έθνους μας, ενώ παράλληλα συνδέονται Παναγία και Ένοπλες δυνάμεις με σχέση αλληλοπροστασίας.
   Από θρησκευτικής πλευράς τιμάται η είσοδος για τους Ορθοδόξους και η εμφάνιση για τους Καθολικούς (Presentazione della Beata Vergine Maria) της μικρής Μαριάμ (Μαρίας) μαζί με τους γονείς της Ιωακείμ και Άννα στο Ναό του Σολομώντος στην Ιερουσαλήμ, προκειμένου η μέλλουσα Θεοτόκος να αφιερωθεί στον Θεό.
 
  Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου και από τις δύο Εκκλησίες, ενώ στις 4 Δεκεμβρίου τη γιορτάζουν οι χριστιανούς που ακολουθούν το παλαιό Ιουλιανό ημερολόγιο (Παλαιοημερολογίτες).
  Τα Εισόδια της Θεοτόκου καθιερώθηκαν ως εκκλησιαστική εορτή κατά τον 7ο αιώνα, πρώτα στην Ανατολή και πολύ αργότερα στη Δύση. Αναφορές υπάρχουν στα γραπτά του Αγίου Μάξιμου του Ομολογητή και των πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως Ταράσιου και Γερμανού. Με τα Εισόδια της Θεοτόκου συνδέεται και η βασιλική της Αγίας Μαρίας της Νέας, που χτίστηκε δίπλα στα ερείπια του Ναού του Σολομώντος και εγκαινιάστηκε στις 21 Νοεμβρίου 543 από τον βυζαντινό
αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Εξ αυτού του γεγονότος φαίνεται να επελέγη από την εκκλησία ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου. Επί αυτοκράτορος Μανουήλ Α' Κομνηνού (1143-1180) καθιερώθηκε ως ημέρα αργίας για το Βυζάντιο.
   Η Ελληνική πολιτεία εκτιμώντας την ιδιαίτερη διαχρονικά συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων στην απόκτηση και προάσπιση της ελευθερίας της Ελλάδας, αποδίδει τιμές σε όλη την επικράτεια.
  Στη Θεσσαλονίκη   παρουσία του  Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Δημήτρη Ελευσινιώτη, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, πραγματοποιήθηκαν με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα η Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Παναγίας Δεξιάς, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου και ακολούθως η κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ’ Σ.Σ. από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.
  Ο Σύνδεσμός μας εκπροσωπήθηκε δια του Προέδρου του κ.ΑΝΤΩΝΙΟΥ Παύλου, ενώ ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου κ.ΜΠΑΜΙΑΤΖΗΣ Αντώνιος ως περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας, μετά το πέρας της Δοξολογίας θα εκφώνησε τον ακόλουθο χαιρετισμό:
  "Την ημέρα που η Εκκλησία μας τιμά τα Εισόδια της Θεοτόκου, γιορτάζουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας. Ο διττός εορτασμός είναι μία ακόμη απόδειξη των άρρηκτων δεσμών ενότητας, της θαυμαστής σύμπλευσης Ορθοδοξίας και Ελληνισμού στο πέρασμα των αιώνων.
  Η Ελλάδα μας διατηρεί το ακριβό προνόμιο να υπερηφανεύεται για τους ήρωές της, για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στα πεδία των μαχών, για να μπορούμε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε εν ειρήνη τα αγαθά της ελευθερίας.
  Τιμούμε σήμερα τη μνήμη αυτών που προέταξαν τον αγνό και άδολο πατριωτισμό, την αγάπη για την Πατρίδα, κρατώντας ψηλά στο προσκυνητάρι της μνήμης το ένδοξο κομμάτι της ελληνικής ιστορίας που γράφτηκε στα πεδία των μαχών.
  Τιμούμε σήμερα το ευγενές στρατιωτικό πνεύμα, που σύμφωνα με τον διαπρεπή ιστορικό και συγγραφέα Σαράντο Καργάκο, για μας τους Έλληνες "δεν ήταν ποτέ μιλιταρισμός, αλλά πάθος προασπιστικό της εδαφικής μας ακεραιότητας, πόθος προασπιστικός της ειρήνης και σε παλαιότερους καιρούς, πόθος απελευθερωτικός των αλύτρωτων ελληνικών περιοχών. Δεν παραβλέπω συμμετοχή σε πολεμικές επιχειρήσεις που καθορίζοντα από συμμαχικές υποχρεώσεις ή δεσμεύσεις. Αλλά σε γενικές γραμμές, ο ελληνικός στρατός δεν πήγε αλλού παρά σε εδάφη στα οποία υπήρχε από αρχαιοτάτης εποχής εδραία εθνολογική βάση".
  Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, κομμάτι του ελληνικού λαού, έχουν πλήρη συνείδηση της αποστολής τους. Απαντούν με έργο, απαντούν με περίσσευμα φιλοτιμίας. Απαντούν με αποφασιστικότητα και υψηλό αίσθημα ευθύνης.
  Είμαστε υπερήφανοι για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας. Είμαστε υπερήφανοι για την πολύπλευρη, ουσιαστική προσφορά τους στην ελληνική κοινωνία. Είμαστε υπερήφανοι για το πλούσιο και δημιουργικό τους έργο, στο πλευρό των Ελλήνων πολιτών.
  Γιατί δεν ξεχνούμε, δεν έχουμε δικαίωμα να ξεχάσουμε, πως σε καιρό ειρήνης, οι Ένοπλες Δυνάμεις επικουρούν τον κρατικό μηχανισμό σε τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση σε παραμεθόριες περιοχές, η συνδρομή σε έκτακτες καταστάσεις φυσικών καταστροφών, αλλά και η προστασία του δασικού πλούτου της χώρας μας, καταβάλλοντας, δυστυχώς, πολλές φορές, βαρύ φόρο αίματος.
  Η σημερινή ημέρα γιορτής, μας δίνει την ευκαιρία να ευχαριστήσουμε όλα τα στελέχη αλλά και τους εν αποστρατεία αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, άνδρες και γυναίκες, που είναι έτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, να πράξουν στο ακέραιο το καθήκον τους, να τιμήσουν τον όρκο που έδωσαν στο Σύνταγμα και στους Νόμους, πιστοί και συνεπείς στην αποστολή τους.
  Η πρωτόγνωρη οικονομική και κοινωνική κρίση που συγκλονίζει την Ελλάδα, γέννησε νέα δεδομένα. Δεν επιτ΄ρεπεται, όμως, σε καμία  περίπτωση να υπονομεύσει την επιχειρησιακή ετοιμότητα και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.
  Η διασφάλιση της αξιόπιστης αποτρεπτικής ισχύος των ελληνικών όπλων πρέπει να αποτελεί για τη χώρα μας απόλυτη προτεραιότητα.
  Οι καιροί είναι περίεργοι. Οι κίνδυνοι, αντί να εκλείψουν, πολλαπλασιάζονται, λόγω της δεινής θέσης στην οποία βρίσκεται εγκλωβισμένη η Πατρίδα μας. Δεν κατοικούμε σε γειτονιά αγγέλων. Όλοι γύρω μας έχουν επίβουλες βλέψεις. Για αυτό πρέπει να έχουμε υψηλό μαχητικό φρόνημα και ισχυρό στρατό, για να μη χρειασθεί να τον χρησιμοποιήσουμε ποτέ.
  Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν διαχρονικά το θεματοφύλακα της εθνικής μας ανεξαρτησίας και αξιοπρέπειας. Η αναγνώριση αυτής της πραγματικότητας στην πράξη πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα.
Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να προσβάλει, να ευτελίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις αυτής της χώρας. Η ανταμοιβή για το έργο που προσφέρουν, έργο ευθύνης και προσφοράς, δεν μπορεί να είναι οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, η διαρκής και εξευτελιστική συρρίκνωση του βιοτικού τους επιπέδου.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη αναλάβει ένα μεγάλο φορτίο, δυσβάσταχτο από τις περικοπές που έχουν πλήξει ολόκληρο τον ελληνικό λαό. Περικοπές που κρίθηκαν απαραίτητες για να σωθεί η χώρα. Υπάρχει όμως, μια λεπτή κόκκινη γραμμή, στην οποία αναφέρθηκε πρόσφατα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας. Και αυτή η γραμμή είναι η εθνική μας ασφάλεια, η διασφάλιση της αποτρεπτικής ισχύος των ελληνικών όπλων, η εθνική μας κυριαρχία και αξιοπρέπεια.
 
Τα στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων δεν είναι επαίτες. Η οικονομική κρίση είναι μια πραγματικότητα και οι θυσίες του ελληνικού λαού, δεδομένες. Υπάρχουν όμως, όρια. Αν διαλυθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, διαλύεται και η Πατρίδα.
 
  Η υπεύθυνη στάση που επιδεικνύετε μέχρι σήμερα προϋποθέτει πίστη σε αρχές, αξίες και ιδανικά, που ποτέ δεν έλειψαν από τη ζωή σας, από τη ζωή των στελεχών των Ενο΄πλων Δυνάμεων.
  Θα ήθελα να κλείσω την ομιλία μου με ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: Η απαξίωση των Ενόπλων Δυνάμεων, αποτελεί το τελευταίο, το μεγαλύτερο και ίσως το πιο επικίνδυνο σφάλμα μιας συντεταγμένης και ελεύθερης πολιτείας, μιας χώρας που δεν παζαρεύει την υπερηφάνεια και την αξιοπρέπειά της.
 
  Για μια ακόμη φορά, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, στους άνδρες, τις γυναίκες και το πολιτικό προσωπικό του Στρατού Ξηράς, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας.
 
Χρόνια Πολλά στις Ένοπλες Δυνάμεις.