Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΗΜΕΡΑ ΤΙΜΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ 2015



Με πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε, όπως έχει καθιερωθεί, ανήμερα του εορτασμού των Αγίων Πάντων(7-6-15),και ο εορτασμός της «Ημέρας τιμής των αποστράτων της Ελληνικής Αστυνομίας».
Στη Θεσσαλονίκη η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ.Ανθίμου, με την παρουσία της φυσικής ηγεσίας του Σώματος στην πόλη, των προσκεκλημένων των Στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, εκπροσώπων φορέων, των Διοικητικών Συμβουλίων του Συνδέσμου μας και του έτερου φορέα αποστράτων στη Θεσσαλονίκη και των μελών – αποστράτων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση.

Η υπέρ του δέοντος λιτή εκδήλωση περιορίστηκε στη δέηση υπέρ των αποστράτων και την ανάγνωση της Ημερήσιας Διαταγής του Αρχηγού ΕΛ.ΑΣ. κ.Τσακνάκη Δημήτριου,  από Αξιωματικό της Γ.Α.Δ.Θεσ/νίκης.


Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κος Σακονίδης Γεώργιος, απευθύνει το παρακάτω μήνυμα  που αφορά στην  ημέρα τιμής των αποστράτων:

" Οι απόστρατοι της Ελληνικής Αστυνομίας, νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση, τιμή, χαρά και συγκίνηση και αισθανόμαστε υπερήφανοι για τη σημερινή εκδήλωση που οργάνωσε προς τιμή μας η Ελληνική Αστυνομία, σε αναγνώριση της προσφοράς μας.
  Αποδεικνύεται έτσι, ότι οι νεότεροι που μας διαδέχθηκαν στο καθήκον, όχι μόνο δεν μας ξέχασαν, αλλά αντίθετα μας δείχνουν την εκτίμηση, την αγάπη και το σεβασμό τους και γι' αυτό τους ευχαριστούμε.
 Σήμερα οι αστυνομικοί στην ενέργεια και στην αποστρατεία, πραγματοποιούν την ετήσια συνάντησή τους και σφυρηλατούν και ενδυναμώνουν τις σχέσεις μεταξύ τους.
  Οι απόστρατοι μέσα από τους Συνδέσμους που ανήκουν, συμμετέχουν στα κοινωνικά, πολιτιστικά και εθνικά δρώμενα, ως ενημερωμένοι και ενεργοί πολίτες.
  Οι απόστρατοι δεν είναι απόμαχοι της κοινωνίας, αλλά ζωντανά κύτταρά της και εξακολουθούν να προσφέρουν και να συμμετέχουν ενεργά σε κοινωνικές, πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις.
  Για τη διασφάλιση της ζωής, της τιμής, της ασφάλειας και της περιουσίας των πολιτών, οι αστυνομικοί κατέβαλλαν ανέκαθεν, καθημερινά άοκνες προσπάθειες, με αυταπάρνηση και πίστη στο καθήκον και πλήρωσαν βαρύτατο φόρο αίματος και ειδικότερα από τη σύσταση της Ελληνικής Αστυνομίας το 1984 μέχρι σήμερα, μετρά περισσότερους από 125 νεκρούς που έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος. 
  Για την προσφορά τους αυτή, οι αστυνομικοί ποτέ δε ζήτησαν ιδιαίτερη μεταχείριση έναντι των άλλων πολιτών, αλλά ίση και δίκαιη αντιμετώπιση. Είναι απαραίτητο όμως η Πολιτεία να αποδεικνύει έμπρακτα ότι ενδιαφέρεται πραγματικά κυρίως για τον αστυνομικό που καθημερινά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του καθήκοντος και προσφέρει στην κοινωνία, πολλές φορές με κίνδυνο της ίδιας του της ζωής, χορηγώντας τα απαραίτητα τεχνικά και οικονομικά μέσα, καθώς και τον αναγκαίο εξοπλισμό και παρέχοντάς του την απαιτούμενη ηθική, πολιτική, υπηρεσιακή και νομική κάλυψη που χρειάζεται. αλλά και για τα στελέχη που αποστρατεύθηκαν αφήνοντας σπουδαία παρακαταθήκη, αξιοποιώντας την εμπειρία τους και αποδίδοντάς τους ότι κρίνεται απαραίτητο για την αξιοπρέπεια και την τιμή που τους αρμόζει. 
  Αυτό το πλαίσιο ενδιαφέροντος πρέπει να συμπληρωθεί με την αναγνώριση της γενικότερης προσφοράς των αστυνομικών στην κοινωνία, επιβραβεύοντάς τους  ηθικά και έμπρακτα .  Και μπορεί το ηθικά να είναι ανώδυνο και ανέξοδο να υλοποιηθεί, όμως η ειλικρινής παραδοχή της ιδιαίτερης συμβολής των αστυνομικών σε μια ευνομούμενη κοινωνία επιβάλλει, προς απόδειξή της, την απρόσκοπτη ικανοποίηση βασικών δικαιωμάτων και αιτημάτων τους, υλοποιώντας στο ακέραιο και τις δικαστικές αποφάσεις που τους αφορούν, όπως τέτοια ήταν και η σχετική με την αποκατάσταση των μισθολογικών αδικιών του 2012  και η ρύθμιση της λειτουργίας του ΤΕΑΠΑΣΑ καταργώντας το άρθρο 220 του Ν.4281/14.
  Οι απόστρατοι ευχαριστούμε και πάλι για την τιμή που μας αποδίδεται με την καθιέρωση και πραγματοποίηση της σημερινής τελετής και διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες όποτε μας ζητηθεί  και θα στηρίζουμε το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας μέρος του οποίου οφείλεται στη δική μας κατά το παρελθόν συμβολή."