Σάββατο 4 Απριλίου 2015

Επίσκεψη του Συνδέσμου στη Βέροια.....

  Όπως καθιερώθηκε τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος, προγραμματίστηκε ο εμπλουτισμός του ημερήσιου προγράμματος δράσεων και αναψυχής και μετά τη συμμετοχή του Συνδέσμου στο μνημόσυνο του Λιτοχώρου, την Κυριακή 29 Μαρτίου 2015, πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη των προσκυνητών-εκδρομέων στη Βέροια. 
   Η εκτροπή των χρονικών ορίων της εκδήλωσης του Λιτοχώρου, δυστυχώς επέβαλε την αναμόρφωση του προγράμματος και τον περιορισμό των σημείων που επρόκειτο να επισκεφθούμε, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να γίνει αυτό σε επόμενη εκδρομή.

  Ο πρώτος χώρος που επισκεφθήκαμε ήταν το Αρχαιολογικό Μουσείο Βέροιας  που φιλοξενεί ευρήματα από αρχαιολογικούς χώρους του νομού Ημαθίας που χρονολογούνται στους ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Η εικόνα όμως αυτή δεν είναι αντιπροσωπευτική, καθώς στις αποθήκες υπάρχει πλήθος σημαντικών ευρημάτων και από τους προϊστορικούς χρόνους (π.χ. από Νέα Νικομήδεια), αλλά και από την εποχή του Σιδήρου (Νεκροταφείο Τύμβων Βεργίνας). Στον κήπο επίσης του Μουσείου υπάρχει μεγάλος αριθμός επιτύμβιων και τιμητικών βωμών, καθώς και διαφόρων τύπων επιγραφές. Σημαντικότερο έκθεμα του Μουσείου είναι η επιγραφή με το "Γυμνασιαρχικό" Νόμο της Βέροιας (κανονιστικό κείμενο της λειτουργίας του Γυμνασίου της αρχαίας πόλης). 

  Το κτίριο του Μουσείου είναι ισόγειο και περιλαμβάνει τρεις αίθουσες εκθεμάτων. Στην πρώτη εκτίθενται ευρήματα από ταφικά σύνολα των ελληνιστικών χρόνων (αγγεία,όπλα, κοσμήματα) και μια μακέτα θαλαμωτού τάφου της Βέροιας. Η δεύτερη αίθουσα περιλαμβάνει γλυπτά, επιγραφές, αγγεία και ειδώλια των ελληνιστικών χρόνων, ενώ η τρίτη γλυπτά έργα, πορτραίτα, ειδώλια και κοσμήματα της ρωμαϊκής περιόδου. 

Το Βήμα
  


 Ο δεύτερος χώρος ήταν το "Βήμα του Αποστόλου Παύλου", από όπου κατά το 54 μ.Χ., ο Απόστολος διερχόμενος δίδαξε το λόγο του Χριστού.
   Η διαδρομή εντός της πόλεως για τη μετάβαση στα σημεία, μας έδωσε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε την μακραίωνη παρουσία της πόλης, μιας και επί της διαδρομής είδαμε ευρήματα των αρχαίων χρόνων, βυζαντινούς ναούς και μέρος της παλιάς πόλης με έντονα δείγματα της παρουσίας εβραϊκών και μουσουλμανικών πληθυσμών που συμπλήρωναν το εθνολογικό μωσαϊκό. Ακολούθησε γεύμα σε ταβέρνα της πόλης, κατόπιν συνεννόησης που προηγήθηκε της εκδρομής και ελεύθερος χρόνος που οι περισσότεροι αξιοποίησαν για τη λήψη καφέ σε υπαίθριο χώρο στην περιοχή της "Ελιάς", εκμεταλλευόμενοι την καλοκαιρία της ημέρας.

  Η επιστροφή των εκδρομέων πραγματοποιήθηκε χωρίς απρόοπτα το απόγευμα, ελπίζοντας πως Θεού θέλοντος και οικονομικών επιτρεπόντων, θα μας δοθεί η ευκαιρία να επαναλάβουμε σύντομα ανάλογες δράσεις.    


Αναμνηστική στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου