Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Λιτόχωρο

  Πιστός στις παραδόσεις ο Σύνδεσμός μας, διοργάνωσε κι εφέτος "προσκυνηματική" εκδρομή, την Κυριακή 2 Απριλίου 2017, στο Λιτόχωρο Πιερίας, για να συμμετάσχει στις εκεί εκδηλώσεις υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Αποστράτων ΕΛ.ΑΣ. Πιερίας, προς τιμήν των ηρώων πεσόντων Χωροφυλάκων και Στρατιωτών στην Μάχη του Λιτοχώρου που έλαβε χώρα την νύχτα της 30ης προς 31ης Μαρτίου 1946. Στα όσα διαδραματίστηκαν έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενες αναρτήσεις μας και είναι πλέον γνωστά τα γεγονότα που οδήγησαν στη θυσία των υπερασπιστών του Σταθμού Χωροφυλακής και σε όσα ακολούθησαν.
  Απόστρατοι συνάδελφοι με τις συζύγους τους αναχωρήσαμε με τουριστικό λεωφορείο την 08.00΄ ώρα από Θεσσαλονίκη, αφιχθήκαμε την 09.15΄ ώρα στο Λιτόχωρο και παρακολουθήσαμε τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν.Αγίου Νικολάου και το μνημόσυνο που τελέσθηκε προς τιμήν των πεσόντων. Στη συνέχεια όλοι μεταβήκαμε στην πλατεία όπου στο εκεί διαμορφωμένο μνημείο των πεσόντων, περί ώρα 11.30΄ ξεκίνησε η εκδήλωση με τέλεση τρισάγιου παρουσία μεγάλου πλήθους. Στο χώρο προσήλθαν απόστρατοι από Συνδέσμους από όλες τις περιφέρειες και τους Νομούς της χώρας.
   Ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλίες από τον Αντιπρόεδρο της Π.Ο.Α.Σ.Α. κ.Μπέττα και τον Πρόεδρο της Ε.Α.Σ. κ.Ροζή. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Πιερίας κ.Αδαμόπουλος σε μια άκρως αναλυτική ομιλία η οποία μας συγκίνησε όλους.
  Όλες οι ομιλίες μεστές και με νοήματα, έστειλαν μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες. 
   Στην εκδήλωση δεν μπόρεσε να παρευρεθεί ο μοναδικός εν ζωή της μάχης του Λιτοχώρου, Ανθυπασπιστής Χωροφυλακής ε.α. κ.Παπαγεωργίου. Αναγνώσθηκε όμως το χειρόγραφο μήνυμά του το οποίο προκάλεσε ρίγη συγκίνησης. 
  Η φετινή εκδήλωση περιλάμβανε και απονομή τιμητικών πλακετών σε απογόνους και συγγενείς των πεσόντων από τον Σύνδεσμο Πιερίας. Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο και ο Εθνικός Ύμνος. Τον Σύνδεσμό μας εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ.Σακονίδης Γεώργιος ο οποίος κατέθεσε στεφάνι και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ.Παπανικολάου Δημήτριος(Αντιπρόεδρος), Ντομάζης Μαργαρίτης και Ραφαηλίδης Στέφανος.
  Στη συνέχεια ακολουθώντας το πρόγραμμα της ημέρας που είχε καταρτισθεί από το Σύνδεσμό μας, επιβιβασθήκαμε στο λεωφορείο και μεταβήκαμε στον Αρχαιολογικό χώρο της Πύδνας. Εκεί στην Αρχαία Πόλη της Μακεδονίας μας υποδέχτηκε  ο αρχαιοφύλακας κ.Γκιουλμετάρογλου Αθανάσιος και μας έδωσε πολλά αρχαιολογικά και ιστορικά στοιχεία για το χώρο και την ιστορική διαδρομή της πόλης της Πύδνας. Όλοι μείναμε ενθουσιασμένοι.
  Η επόμενη επίσκεψη ήταν το παρατηρητήριο πουλιών που βρίσκεται σε παραλιακό χώρο της Νέας Αγαθούπολης Πιερίας, στο Δέλτα των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα. Ξεναγηθήκαμε στο χώρο από την υπάλληλο του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα καΚαψαχείλη Θεανώ, ενημερωθήκαμε για την αποστολή και τις δράσεις του παρατηρητηρίου και λάβαμε έντυπο υλικό.  
  Η συνέχεια του προγράμματος περιελάμβανε γεύμα σε παραλιακή ταβέρνα της Μεθώνης Πιερίας. Όλοι απολαύσαμε το πλούσιο μενού και το κρασί.
   Για όλα είχε φροντίσει ο Σύνδεσμος ώστε να μην λείψει κάτι και όλοι να μείνουν ευχαριστημένοι. Επιστρέψαμε στην πόλη της Θεσσαλονίκης ευχαριστημένοι, εκπληρώσαμε την αποστολή τιμώντας τους πεσόντες ήρωες στο Λιτόχωρο, ξεναγηθήκαμε σε ιστορικούς, αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και σε χώρους με επιστημονικό και τουριστικό ενδιαφέρον. Απολαύσαμε το γεύμα μας δίπλα στη θάλασσα και χαρήκαμε την ομορφιά της φύσης και τον λαμπρό ανοιξιάτικο ήλιο. Ήταν μια μέρα γεμάτη κι ευχάριστη από κάθε άποψη. Ευχόμαστε να είμαστε υγιείς και να ανανεώσουμε το ραντεβού για του χρόνου.
  Κλείνοντας ευχαριστούμε για την υποδοχή και την ενημέρωση στον αρχ.χώρο της Πύδνας και στο παρατηρητήριο πουλιών αντίστοιχα, τους κ.Γκιουλμετάρογλου Αθανάσιο και κα Καψαχείλη Θεανώ, καθώς και την κα Αβραμίδου Μαρία, Πρόεδρο του Τοπικής Κοινότητας Μεθώνης και τον κ.Παπαδόπουλο Κωνσταντίνο Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Νέας Αγαθούπολης για τη συμβολή τους στην επιτυχία της εκδρομής μας. 

Δημήτριος Παπανικολάου
Αντιπρόεδρος Συνδέσμου
  


Ακολουθούν φωτογραφικά στιγμιότυπα: