Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

"Ημέρα τιμής των αποστράτων Αστυνομικών"

  Λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, τα τελευταία χρόνια ο εορτασμός της ημέρας αυτής, περιορίζεται στο θρησκευτικό τμήμα της, αυτό που αρχίζει και τελειώνει στον Ιερό Ναό, χωρίς επιπλέον μετακινήσεις για κατάθεση στεφάνων ή την τυπική δεξίωση των παρευρισκομένων. 
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου ΑΝΤΩΝΙΟΥ Π.(στο κέντρο) και τα μέλη του Δ.Σ. (από αριστερά) ΡΑΦΑΗΛΙΔΗΣ Στ., ΣΑΒΒΙΔΗΣ Στ., ΜΠΑΜΙΑΤΖΗΣ Α., ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Σ., ΠΟΥΛΑΔΑΚΗΣ Δ., ΚΕΛΕΠΟΥΡΑΣ Β. 
  Η σχετική διαταγή του Α.Ε.Α. γνωστοποίησε στις κατά τόπους Δ/νσεις πως αποφασίστηκε τα εν λόγω χρηματικά ποσά να διατεθούν στο σύνολό τους για την αγορά τροφίμων προς ενίσχυση της Μ.Κ.Ο. "ΑΠΟΣΤΟΛΗ" της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. 
  Υπό το πνεύμα λοιπόν της οικονομικής λιτότητας, μια λιτή εκδήλωση για την οικογένεια των αποστράτων αστυνομικών πραγματοποιήθηκε και στην πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά την 30ή Ιουνίου 2013, ανήμερα της εορτής των Αγίων Πάντων όπως έχει θεσμοθετηθεί, παρουσία εκπροσώπων της φυσικής ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, λοιπών Σωμάτων Ασφαλείας και Στρατιωτικών Αρχών. 
   Μετά τη Θεία λειτουργία, εψάλη δέηση υπέρ των Αποστράτων Αστυνομικών και ακολούθησαν η ανάγνωση της Ημερήσιας διαταγής του Αρχηγού της Ε.Α. και ο χαιρετισμός του Προέδρου του Συνδέσμου μας κ.ΑΝΤΩΝΙΟΥ Παύλου και του Προέδρου της έτερης Ένωσης απόστρατων Αστυνομικών της πόλης, κ.ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ Γεώργιου. 

   Αντί περαιτέρω σχολίων παρατίθεται στη συνέχεια ο χαιρετισμός του Προέδρου του Συνδέσμου αποστράτων Χωροφυλακής και Ελληνικής Αστυνομίας Νομού Θεσσαλονίκης.

"Κύριοι
  Στη μεγάλη αυτή γιορτή που οργανώνει η Ελληνική Αστυνομία προς τιμή των αποστράτων Αστυνομικών, συγκεντρωθήκαμε οι εν ενεργεία και αποστρατεία Αστυνομικοί για να επαναβεβαιώσουμε τους άρρηκτους δεσμούς που μας συνδέουν και να υποσχεθούμε ότι θα συνεχίσουμε την ίδια πορεία.
Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κατά το χαιρετισμό
   Όλοι εμείς οι απόστρατοι αισθανόμαστε υπερήφανοι γι αυτή τη μεγάλη γιορτή και νοιώθουμε ιδιαίτερη χαρά, μεγάλη τιμή και ικανοποίηση διότι το Σώμα στο οποίο κι εμείς προσφέραμε, όσα ο καθένας μπορούσε, με πολλούς κόπους, πολλές δυσχέρειες και με πολλές θυσίες, μας δείχνει την εκτίμηση και το σεβασμό του και γι αυτό εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας.
   Κυρίες και Κύριοι ο σημερινός απόστρατος αστυνομικός είναι ένας έμπειρος πολίτης, με διοικητική εμπειρία, κοινωνική ευαισθησία, δυναμικότητα και γνώση του τρόπου  επιτυχίας των στόχων του.
  Συμμετέχει σε όλους τους αγώνες για τις κοινωνικές αλλαγές, αποτελεί ενεργό κύτταρο της κοινωνικής διαστρωμάτωσης και με την έντονη παρουσία του δίνει δυναμικό παρόν στην Ελληνική Κοινωνία. Μπορεί να είναι σε κατάσταση αποστρατείας, δεν είναι όμως ούτε άβουλος ούτε απλός θεατής των τεκταινομένων.
  Τουναντίον, οι απόστρατοι διακρίνονται για την προσφορά τους στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε μη κερδοσκοπικού χαρακτήρος Σωματεία, που επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς και στον Αθλητισμό. Πολλοί είναι επαγγελματίες ή επιστήμονες με πλούσια δράση και προοπτική ή επιτυχημένα στελέχη εταιριών και επιχειρήσεων.
  Μπορώ επίσης να σας διαβεβαιώσω ότι μεταξύ των εν αποστρατεία Αστυνομικών, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων, οι οποίοι αθόρυβα παράγουν σπουδαίο πνευματικό έργο μέσα από την έκδοση διαφόρων εντύπων, τη συγγραφή αξιόλογων συγγραμμάτων και τη δραστηριοποίησή τους σε αντίστοιχους φορείς της κοινωνίας. Δεν είναι υπερβολή να πω ότι ο χώρος των αποστράτων κρύβει ένα πολύτιμο θησαυρό γνώσεων και εμπειριών, ο οποίος εν πολλοίς μένει ανεκμετάλλευτος ή σπαταλάται ασκόπως. Δυστυχώς η πατρίδα μας είναι χώρα σπάταλη σε όλους τους τομείς.
  Αυτός είναι ο σημερινός Απόστρατος Αστυνομικός, αποφασιστικός, με δύναμη και γνώση και έτσι θέλουμε να μας βλέπετε.
Οι Πρόεδροι, τα Δ.Σ. και μέλη των δύο(2) φορέων
αποστράτων της Θεσσαλονίκης  
  Ο Σύνδεσμος αποστράτων Αστυνομικών Νομού Θεσσαλονίκης ως κύριο σκοπό και στόχο έχει την ανάδειξη αυτών των ικανοτήτων των αποστράτων και τη διοχέτευσή τους στην κοινωνία. Έχει επίσης μόνιμο στόχο την εξύψωση του κύρους τους, τη βελτίωση της κοινωνικής θέσης και τη δημιουργία προϋποθέσεων επικοινωνίας και κοινωνικών σχέσεων.
  Βέβαια όπως κάθε Συνδικαλιστική οργάνωση έχει ως αποστολή και την προάσπιση των συμφερόντων τους, την επιδίωξη επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και τη βελτίωση των συνθηκών της ζωής των.
  Στα πλαίσια αυτά θέλουμε να περάσουμε στην Κυβέρνηση το μήνυμα ότι είμαστε μέρος του ελληνικού λαού, τον οποίο υπηρετήσαμε με πολλές θυσίες, είμαστε πρώτα και πάνω από όλα, αλληλέγγυοι με τους Έλληνες πολίτες που υφίστανται τα δεινά της κρίσης, σαν να είναι αυτοί εξ' ολοκλήρου υπεύθυνοι για τη δημιουργία της και κυρίως ότι δεν είμαστε "δεδομένοι".
  Θα πολεμήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις παθογένειες που μας οδήγησαν στη σημερινή κρίση, απέναντι σ' ένα πολιτικό σύστημα που δεν έχει διδαχθεί τίποτε μέχρι τώρα, αλλά μόνο ξέρει να μετακυλίει  τα βάρη στους πλέον αδύναμους. Πόλεμος στις παθογένειες σημαίνει τέρμα στις ασυλίες και τα προνόμια, στην ανομία και ατιμωρησία, στη διαπλοκή και διαφθορά, στη φοροδιαφυγή, στην υπερφορολόγηση των νομοταγών πολιτών, στην άνευ ορίων κοινωνική αδικία, στο λαϊκισμό και στην αναξιοκρατία. Αυτό είναι το μεγαλύτερο χρέος στα παιδιά μας και στις γενιές που έρχονται. Θα αγωνιστούμε μέχρι να ακυρωθεί η ασυγχώρητη ισοπέδωση και η ασύμμετρη λεηλασία των αποδοχών των στελεχών μας από τους γνωστούς φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς και προπαντός των αποστράτων που υφίστανται τριπλή μείωση των συντάξεών τους, κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου, ηθικής και λογικής.
  Η απογοήτευση είναι γενική και κ διαμαρτυρία καθολική.
  Μέσα σε αυτή τη γενική κατήφεια και απελπισία, αναδεικνύονται φαινόμενα και συμπεριφορές οι οποίες τείνουν να διαρρήξουν τον κοινωνικό ιστό και να προκαλέσουν αναταραχές με απρόβλεπτες συνέπειες. Το βάρος της αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων μετατοπίζεται στους ώμους της Αστυνομίας.
  Όμως παρά το γεγονός αυτό και παρ' ότι το θέμα της ασφάλειας αναδεικνύεται στην κορυφή και η αγωνία των πολιτών κορυφώνεται, η πολιτεία εθελοτυφλεί. Κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται την κατάσταση και επεκτείνει τα μέτρα λιτότητας όχι μόνο στις αποδοχές των αστυνομικών αλλά και στα μέσα που είναι απολύτως απαραίτητα για τη στοιχειώδη εκτέλεση της αποστολής τους.
  Εμείς οι απόστρατοι κάνουμε έκκληση προς τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας και κυρίως προς την κυβέρνηση να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων, να χορηγήσουν στην Αστυνομία τα αναγκαία τεχνικά και οικονομικά μέσα και να παράσχουν την αναγκαία ηθική και πολιτική κάλυψη στους αστυνομικούς, οι οποίοι βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή προκειμένου να διατηρήσουν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια.
  Επίσης κάνουμε έκκληση προς το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας να παραμείνει σταθερά στην αρχή της νομιμότητας και της Εθνικής ευθύνης και να συνειδητοποιήσει ότι στις δύσκολες αυτές στιγμές επιτελεί εθνικό καθήκον.
  Ακόμη τους υπενθυμίζουμε ότι η Αστυνομία διαχρονικά σε δυσχερείς για την πατρίδα μας στιγμές υπερέβη τον εαυτό της σε υπευθυνότητα και θυσία και φάνηκε αντάξια των προσδοκιών της κοινωνίας μας.
  Τέλος πιστεύουμε ότι η Αστυνομία με ενότητα σκέψης και δράσεως, με υπευθυνότητα, με σύμπνοια, με πειθαρχία και αφοσίωση όλων στην αποστολή τους, συσπειρωμένοι γύρω από την ηγεσία τους και με την εμπνευσμένη καθοδήγησή της, θα ξεπεράσει τις όποιες δυσχέρειες και θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της πολιτείας και της κοινωνίας μας.
  Ο Ελληνικός λαός καταβάλλει αγογγύστως  το κόστος για την προστασία του, την κοινωνική του ειρήνη και την ασφάλειά του και απαιτεί να τα έχει.
   Κύριε Γενικέ Επιθεωρητά
  Σας συγχαίρουμε για τις επιτυχίες της Αστυνομίας στην περιοχή μας, αλλά και γενικότερα και σας ευχαριστούμε από την καρδιά μας για την τιμή που επιφυλάσσετε στους αποστράτους. Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα είμαστε κοντά σας και θα στηρίζουμε το έργο της Αστυνομίας.

  Σας ευχαριστώ.







Λοιπό αντιπροσωπευτικό φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση: