Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Διαδίκτυο.... το διπλό πρόσωπο ενός "αγγέλου".



Το διαδίκτυο, ως μια τράπεζα πληροφοριών, είναι ένα ακόμα μέσο-εργαλείο, που προβάλει τα θετικά και τα αρνητικά του στοιχεία, ανάλογα με το χρήστη και τους επιδιωκόμενους στόχους του.
Η εποχή μας μπορεί να επιτάσσει την ενσωμάτωσή του στο γνωστικό μας πεδίο, όμως τα επακόλουθά του απαιτούν προσοχή.
Αναμφίβολα στα θετικά του συγκαταλέγεται η δυνατότητα να βρεθούμε μπροστά σ΄ έναν απέραντο κόσμο δημοσιευμένης επιστημονικής γνώσης, εικόνων, μουσικής, πρακτικής πληροφορίας, συναλλαγών σε ιδιωτικό και δημόσιο επίπεδο, διαφήμισης, κ.ά. χρήσιμων, αλλά και σε κάθε είδους άποψη, πληροφορία και ειδησεογραφική ενημέρωση.
Τα τρία τελευταία στοιχεία όμως,
είναι πλέον το έναυσμα για έρευνα και όχι το συμπέρασμα και το θέσφατο που προβάλλουν ως χαρακτηριστικά του τύπου και των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, που κατά κύριο λόγο εξυπηρετούν εκδοτικά και κομματικά συμφέροντα.
Καλούμαστε λοιπόν:
α) να αλλάξουμε συμπεριφορά ως προς τα στοιχεία που διοχετεύονται ακόμα και από το διαδίκτυο, μια που και σ' αυτό έχουν στηθεί τα παραμάγαζα των "αφεντικών" της ενημέρωσης και των διαφόρων πολιτικών τάσεων.
β) να αντισταθούμε στη χειραγώγηση που προσδοκούν και να αναπτύξουμε το ατομικό μας τείχος προστασίας, για να καταλήξει στη δημιουργία μιας καστροπολιτείας απροσπέλαστης σε οτιδήποτε κακόβουλο, αναξιόπιστο και αναληθές.
γ) να αφήσουμε πίσω θαμμένη στο παρελθόν την εγωπαθή μας στάση του "ξέρω εγώ".

Το διαδίκτυο και κυρίως οι ιστότοποι "κοινωνικής δικτύωσης" (facebook, twitter, κ.ά.) που λειτουργούν στις δομές του, είναι πλέον η βασική πηγή πληροφόρησης, συνομιλίας, επαφών, διαφήμισης, διαφόρων συναλλαγών, κ.λπ. για τους περισσότερους και ιδιαίτερα για τις νεότερες ηλικίες, σε τέτοιο βαθμό ώστε η ζωή τους να περιστρέφεται εγκλωβισμένη στη δίνη του.
Γι αυτό οφείλουμε εμείς οι μεγαλύτεροι και τυπικά λογικότεροι, που μπορούμε να αντισταθούμε στις "σειρήνες", να προστατεύσουμε τις νεότερες γενιές, ώστε να μην εγκλωβιστούν στο τέλμα του διαδικτύου.
Φροντίστε να μάθετε πως να παρακολουθείτε και να ελέγχετε τα ανήλικα παιδιά σας κατά την ενασχόλησή τους με το διαδίκτυο. Οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και τα περιστατικά, με θύματα κάθε ηλικίας, πολλαπλασιάζονται ανησυχητικά.
Εκμεταλλευτείτε τη θετική πλευρά του και αναζητείστε στις σελίδες του, περιγραφές παράνομων ενεργειών και λάβετε τα μέτρα σας.
Η Ελληνική Αστυνομία έχει από τις αξιολογότερες παγκοσμίως και με πολλές επιτυχίες, Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Μη διστάσει κανείς να καταγγείλει-γνωστοποιήσει κάτι που θα φανεί περίεργο ή επικίνδυνο.
Συζητήστε με τα παιδιά σας και συμβουλέψτε τα, σαν να επρόκειτο για οποιοδήποτε όπλο ή ναρκωτική ουσία.
Επιστρατεύστε τη ορθή κρίση σας για τις προσλαμβάνουσες πληροφορίες και μεταδώστε στα παιδιά σας τον τρόπο για να εντρυφήσουν σ' αυτή και να την υιοθετήσουν.
Θα μπορούσα ν’ αναφερθώ σε πολλές αναλύσεις και να μνημονεύσω πληθώρα μελετών για την ορθότερη χρήση του, τους κινδύνους που ελλοχεύουν σ' αυτό, τους τρόπους προστασίας μας και σε ότι άλλο αφορά. Ο χώρος δε μου επιτρέπει να επεκταθώ. Στόχος μου είναι με αυτή μου τη γενικόλογη ενδεικτική  αναφορά, να αφυπνίσω τους εφησυχασμένους και να παροτρύνω όλους τους χρήστες να λάβουν απαραίτητα μέτρα προστασίας που θα τους υποδειχθούν από ειδικούς του χώρου.
Σε συνέντευξή του, ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Ταξίαρχος κ.Μ.Σφακιανάκης, δήλωσε πως α) «Απόλυτη ασφάλεια στο Διαδίκτυο δεν υπάρχει. Συνηθίζουμε να λέμε ότι ασφαλής υπολογιστής είναι μόνο ο κλειστός υπολογιστής. Και ισχύει. Ρητά και κατηγορηματικά»
β) «ότι είναι πιθανό να γίνουμε όλοι θύματα εκβιασμού από επιτήδειους»
γ)«οι «εισβολές» σε προσωπικούς λογαριασμούς και η παραβίαση κωδικών ασφαλείας πιστωτικών καρτών είναι συχνό φαινόμενο. Επίσης, συχνά είναι τα εγκλήματα ηθών και τα εγκλήματα κυβερνο-ασφάλειας, όπως οι υποκλοπές συνομιλιών. Πολύ σημαντικά και μάλιστα ποινικά εγκλήματα είναι και αυτά που διαπράττονται μέσω κοινωνικών δικτύων. Μιλάμε για εκβίαση, συκοφαντίες μέσα από ανώνυμα μπλογκ, απειλές».

Συμβουλές για να προστατευθούμε στο διαδίκτυο
·         Ενημερωθείτε για το Διαδίκτυο: τι είναι, πώς δουλεύει, ποια είναι τα όριά του.
·         Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός, γι’ αυτό ο τρόπος προστασίας μας είναι η γνώση. Πρέπει να ξέρουμε τους βασικούς κανόνες του internet.
·         Να ξέρουμε πώς όσα διαβάζουμε δεν είναι απαραίτητα αληθινά. Επομένως, πρέπει να επεξεργαζόμαστε ό,τι διαβάζουμε, το διασταυρώνουμε και στη συνέχεια το πιστεύουμε.
·         Οφείλουμε να προσέχουμε και το τι γράφουμε. Αυτό που ίσως κάποιος γράψει για πλάκα στα 18 του, ίσως στα 35 του να του γυρίσει μπούμερανγκ. Τίποτα δεν σβήνεται στο Διαδίκτυο και μπορεί κάποιος να κρατάει «κρυφό memo», που θα επαναφέρει με την ευκαιρία που περιμένει.
·         Επίσης, στα κοινωνικά δίκτυα, καλό είναι να μη βάζουμε στοιχεία που μας αφορούν.
·         Τέλος, μια βασική συμβουλή είναι να μη δημοσιεύουμε ποτέ προσωπικές πληροφορίες, φωτογραφίες δικές μας ή των παιδιών μας, τηλέφωνά μας.
·         Γενικά ό,τι δεν θέλουμε να διαρρεύσει, καλό είναι να μην το «ανεβάζουμε» στο Facebook και το διαδίκτυο.

       Στέργιος Σαββίδης
Γ.Γ. του Δ.Σ. του Συνδέσμου