Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Δηλώσεις Υφυπουργού για Μετοχικά Ταμεία.....

  Η βιωσιμότητα των Μετοχικών Ταμείων είναι ένα θέμα που τα τελευταία χρόνια, μετά τις αλλεπάλληλες διαγνώσεις παθογενειών που ήρθαν στη δημοσιότητα, απασχολεί ιδιαίτερα τους μερισματούχους. 
   Ανταποκρινόμενοι στον ενημερωτικό ρόλο της "ιστοπαρουσίας" μας, προωθούμε κάθε πληροφορία που μπορεί να βοηθήσει στην αποτύπωση της εικόνας που παρουσιάζουν. Στα πλαίσια αυτά αναδημοσιεύουμε άρθρο από το φύλλο του Μαΐου του 2013, της εφημερίδος "Εθνική Ηχώ" με τίτλο:


"Τι δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας για τα ταμεία των Ε.Δ.
   Με αφορμή την από 20 Μαΐου 2013 επιστολή της ΑΝΕΑΕΔ"


ΘΕΜΑ: Μετοχικά Ταμεία

1.- Επί της σχετικής επιστολής σας, θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι η βούληση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υ.ΕΘ.Α. από την ανάληψη των καθηκόντων τους ήταν και παραμένει:

  α. Η εξυγίανση του Μ.Τ.Σ.,η οποία κατόπιν σκληρής προσπάθειας όλων των εμπλεκομένων φορέων έχει επιτευχθεί, καθόσον:
 (1) Έχει διακανονιστεί με νομοθετική ρύθμιση η οφειλή των 158.000.000 ευρώ στο Υπ.Οικονομικών με αποπληρωμή του, έως το 2027.
 (2) Έχουν ενταχθεί στην ειδική χρηματοδότηση του Υ.Οικ. και εξοφλούνται οι υποχρεώσεις Β.Ο.Ε.Α. του Ταμείου ύψους 180.000.000 ευρώ περίπου.
 β. Η βιωσιμότητα των Μετοχικών Ταμείων, Ειδικών Λογαριασμών και Κλάδων τους, λαμβάνοντας υπόψη το εν γένει δημοσιονομικό περιβάλλον καθώς και το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο λειτουργίας τους (διανομή μερισμάτων, ενισχύσεων κ.λπ.). Για το σκοπό αυτό το Υ.ΕΘ.Α. επεξεργάζεται ρυθμίσεις νομοθετικού περιεχομένου οι οποίες περιλαμβάνουν το πλείστο των προτάσεων των αρμοδίων φορέων (Γενικά Επιτελεία, Μετοχικά Ταμεία κ.λπ.).
  γ. Η διερεύνηση ενοποίησης των μετοχικών Ταμείων - Ειδικών Λογαριασμών και Κλάδων σε ένα Μετοχικό Ταμείο - Ειδικό Κλάδο και Λογαριασμό, η οποία θα λάβει υπόψη αφενός τις σχετικές προτάσεις - απόψεις των Γενικών Επιτελείων και Μετοχικών Ταμείων και αφετέρου την ειδική επί του θέματος μελέτη από κατάλληλο Φορέα. Εν συνεχεία. πριν από οποιαδήποτε απόφαση ενοποίησης ή μη των Ταμείων, θα ακολουθήσει επιτελική επεξεργασία και διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς.
2.- Όσον αφορά στην έκθεση της οικονομικής επιθεώρησης που διενεργήθηκε το έτος 2012 στο Μ.Τ.Σ., σας γνωρίζουμε ότι απεστάλη στην αρμόδια αρχή για περαιτέρω ποινική αξιολόγηση. Ωστόσο δεν είναι δυνατή η άμεση επαφή με τις δικαστικές αρχές προκειμένου να υπάρχει διαρκής και επίκαιρη ενημέρωση.
3.- Η ψήφιση της τροπολογίας για χρήση των καθαρών εσόδων τρέχουσας χρήσης ήταν η απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση καταβολής μερίσματος, καθόσον περιλαμβανόταν και στις διαπιστώσεις της έκθεσης οικονομικής επιθεώρησης του Ταμείου.
4.- Τονίζεται ότι οποιαδήποτε διαταγή ή ενέργεια που έλαβε χώρα στο Υ.ΕΘ.Α. ήταν προς την κατεύθυνση των ως άνω αναφερθέντων. Κάθε άλλη σχετική άποψη - πληροφορία, για τυχόν προθέσεις - κρυφά σχέδια των θεσμικών οργάνων του Υ.ΕΘ.Α. κ.λπ., αποτελεί παραπληροφόρηση.
5.- Τέλος, επισημαίνει ότι η Πολιτική Ηγεσία του Υ.ΕΘ.Α. ενστερνίζεται απόλυτα την ανησυχία σας και λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη κάθε άποψη - πρόταση σχετικά με τα Μετοχικά Ταμεία - Ειδικούς Λογαριασμούς και Κλάδους που στόχο έχει τη βιωσιμότητά τους και τη συνέχιση ύπαρξής τους επ' ωφελεία και των μελλουσών γενεών Αξιωματικών και όχι μόνο της παρούσας.

                                                                                     Αντ/γος ε.α. Παναγιώτης Καράμπελας
                                                                                            Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας