Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Νοσοκομειακή περίθαλψη συνταξιούχων

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας-Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης- προστασίας του Πολίτη η οποία δημοσιεύτηκε στο υπ' αριθμ. 1357/ 1-9-2010 Φ.Ε.Κ., καθορίζονται τα ακόλουθα:
Άρθρο 1 : Παρέχεται το δικαίωμα της εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής περίθαλψης σε όλα τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία της χώρας στους υπαλλήλους και τα μέλη των οικογενειών των εν ενεργεία  και συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στο μόνιμο εν ενεργεία και εν αποστρατεία ένστολο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και στα προστατευόμενα μέλη των οικογενειών τους, όπως προσδιορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 2 της παρούσας, με τις ίδιους κανόνες και διαδικασίες που ισχύουν για το μόνιμο εν ενεργεία και εν αποστρατεία Ένστολο Προσωπικό των Ε.Δ..
Άρθρο 2 : Ως μέλη οικογένειας θεωρούνται η(ή ο) σύζυγος του(ή της) μονίμου εν ενεργεία ή
συνταξιούχου υπαλλήλου(και σε περίπτωση διαστάσεως μέχρι οριστικής επιλύσεως του γάμου), τα παιδιά ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση ηλικίας άνω των δεκατεσσάρων(14) ετών, οι γονείς και των δύο συζύγων και οι αδελφοί/ές του (ή της) υπαλλήλου.
Για το εν ενεργεία ή εν αποστρατεία ένστολο Προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας ως προστατευόμενα μέλη οικογενείας θεωρούνται η(ο) σύζυγος, τα ανήλικα άγαμα τέκνα που δεν έχουν υπερβεί το 25ο έτος της ηλικίας τους και σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες Σχολές του εσωτερικού ή εξωτερικού.
Άρθρο 3: Παρέχεται το δικαίωμα της εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής περίθαλψης στο 401 ΓΣΝΕ στους μόνιμους κατοίκους των νήσων Σαμοθράκη, Άγιος Ευστράτιος, Αστυπάλαια, Κάσος. Τήλος, Νίσυρος, Χάλκη, Καστελόριζο.
Άρθρο 4: Παρέχεται το δικαίωμα της εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής περίθαλψης στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΝΝΑ) στους μόνιμους κατοίκους των νήσων Ψαρά, Ηράκλεια,Δονούσα, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Κέρος, Γαύδος, Σίκινος, Κίμωλος, Φολέγανδρος.
Άρθρο 5: Παρέχεται το δικαίωμα της εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής περίθαλψης στο 251 Γενικό Νοσοκομείο (251 ΓΝΑ) στους μόνιμους κατοίκους των νήσων Σκύρος, Φούρνοι, Οινούσσες, Θύμαινα, Λειψοί, Ψέριμος, Αγαθονήσι, Αρκοί, Φαρμακονήσι, Αμοργός, Ανάφη.
Άρθρο 6: Δικαιολογητικό προσδιορισμού της μόνιμης κατοικίας αποτελεί η σχετική βεβαίωση του Δημάρχου ή του Προέδρου της Κοινότητας όπου κατοικεί μόνιμα ο υποψήφιος με αριθμό πρωτοκόλλου και πρόσφατη ημερομηνία έκδοσης(μέχρι 3 μήνες). Η ύπαρξη οικογενειακής μερίδας ή η εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους δεν αποτελούν αποδεικτικό στοιχείο.
Άρθρο 7: 1.Η δαπάνη υγειονομικής περίθαλψης θα βαρύνει:
α. Τον ασφαλιστικό φορέα του δικαιούχου, εφόσον η δαπάνη δικαιολογείται από τον φορέα, σε διαφορετική περίπτωση θα βαρύνει τον ίδιο.
β.Τους ίδιους τους περιθαλπτόμενους, εφόσον δεν δικαιούνται παροχές υγειονομικής περίθαλψης από ασφαλιστικό φορέα.
γ.Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για όσους είναι κάτοχοι πιστοποιητικού κοινωνικής προστασίας(βιβλιάριο απορίας).
              2.Ως τιμολόγιο προσδιορισμού της δαπάνης ορίζεται αυτό που ισχύει κάθε φορά από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
              3. Η διαδικασία της λογιστικής τακτοποίησης των δαπανών θα γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν.
             4.Κατά την παροχή της υγειονομικής περίθαλψης θα εφαρμόζονται όλες οι διατάξεις που ισχύουν σχετικά με την προτεραιότητα των δικαιούχων ε.ε. ή ε.α. Στρ/κών για νοσηλεία.
..........................
     Αθήνα, 24 Αυγούστου 2010