Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

ΕΚΚΡΕΜΟΥΣΑ ΣΤΟ Γ.Λ.Κ ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗ ΣΥΝΤΑΞΗΣ




 (Από τον Δημήτριο Μαστρογιάννη  -  Υποσ/γο ΕΛ.ΑΣ  ε.α -Ταμία του Συνδέσμου)

Σε συνέχεια του προηγουμένου άρθρου στην εφημερίδα του Συνδέσμου (προηγούμενη ανάρτηση) με το οποίο επισημάναμε ορισμένα σημεία του Κώδικα Δημοσίων Και Στρατιωτικών Συντάξεων (Με βάση το Π.Δ. 169/2007 ΦΕΚ Α΄ 210/31-8-2007) συνεχίζουμε σήμερα παραθέτοντας ορισμένα κρίσιμα σημεία των παρακάτω νομοθετημάτων :
Α.- Αριθ. 2/67911/0004/2004 -ΦΕΚ 1854 Β’/14-12-2004 Υπουργικής Απόφασης με την οποία καθορίσθηκε ο «Ορισμός διαφορετικής προθεσμίας για τη διεκπεραίωση υποθέσεων των πολιτών αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής/Γ.Λ.Κράτους.»
Β.- Ορισμένων άρθρων του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας (Ν.2690/1999-ΦΕΚ 45 Α’/1999) Όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με τους ν.2880/2001 , 3230/2004,3242/2004 και 3345/2005.

 -Τα παραπάνω κρίνονται απαραίτητα να τα γνωρίζει κάθε συνάδελφος που αποστρατεύεται ειδικότερα στις περιπτώσεις που
εκκρεμεί στο Γ.Λ.Κράτους η αναπροσαρμογή της σύνταξης αυτού.
1.- Σύμφωνα λοιπόν με την παραπάνω Υπουργική απόφαση έχει καθορισθεί ως προθεσμία το ένα ετος και τρείς μήνες για την αναπροσαρμογή και επανεξέταση συντάξεων (δηλαδή 15 μήνες).Η προθεσμία καθορίσθηκε τόσο μεγάλη λόγω του μεγάλου αριθμού υποθέσεων που εκκρεμούσαν. Στο Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας(άρθρο 4 ) εχει προβλεφθεί να καλύπτεται η προθεσμία αυτή ορίζοντας ότι:  ‘’β. Με απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού μπορεί να ορίζεται, κατά περίπτωση, διαφορετική προθεσμία για τη διεκπεραίωση υποθέσεων, εφόσον το επιβάλλουν ειδικοί λόγοι, που αναφέρονται ρητώς σ΄ αυτήν.’’

2.- Τώρα για την πρωτοκόλληση της σχετικής αλληλογραφίας από το Γ.Λ.Κ, στη πράξη προκύπτει αυτή να είναι πολύ μεταγενέστερη από αυτή της ημερομηνίας εσόδου της αλληλογραφίας καίτοι στο παραπάνω κώδικα (Άρθρο 12) καθορίζεται με σαφήνεια πότε και πως αυτή πραγματοποιείται ’ Κάθε έγγραφο που περιέρχεται στην υπηρεσία με οποιονδήποτε τρόπο, καταχωρίζεται αυθημερόν στο βιβλίο εισερχομένων, κατ΄ αύξοντα αριθμό, με χαρακτηρισμό και μνεία του θέματος στο οποίο αναφέρεται και του αριθμού των στοιχείων που το συνοδεύουν. Στο ίδιο βιβλίο αναγράφονται επίσης το όργανο προς το οποίο το έγγραφο απευθύνεται, καθώς και η ημερομηνία εισόδου του. Η υπηρεσία οφείλει να χορηγεί βεβαίωση καταχώρισης του εγγράφου με όλα τα παραπάνω στοιχεία.’’ Δηλαδή έχει προκύψει στη πράξη η ημερομηνία εισόδου στο ΓΛΚ να είναι Δεκέμβριος του 2012 και αυτή προκύπτει επειδή το ίδιο έγγραφο κοινοποιήθηκε στον απόστρατο συνάδελφο και το παρέλαβε την ίδια ημερομηνία, και το ΓΛΚ να το πρωτοκολλάει ύστερα από εξ (6) μήνες αυξάνοντας  παράτυπα έτσι την προθεσμία περαίωσης από 15 σε 21 μήνες.

3.- Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να προσέχουν οι απόστρατοι συνάδελφοι είναι ο αριθμός πρωτοκόλλου της εκκρεμούσας υπόθεσής τους. Να απευθύνονται στο Γ.Λ.Κ αναφέροντας πάντα αυτόν για να μπορέσουν ‘’να βρουν άκρη’’ κατά την λαϊκή ρήση.

4.- Να έχουν υπόψη τους , γιατί κι αυτό μπορεί να συμβεί, ότι σύμφωνα με το Π.Δ/γμα 114/2005 ΦΕΚ 165 A’/2005 προβλέπεται «Υποχρεωτική ανασύσταση φακέλου, ο οποίος έχει απολεσθεί από υπαιτιότητα της υπηρεσίας » και στον οποίο εμπεριέχονται πιστοποιητικά και δικαιολογητικά που έχουν υποβληθεί από τον ενδιαφερόμενο. Στο ίδιο προεδρικό διάταγμα προβλέπονται το χρονικό διάστημα ολοκλήρωσης της ανασύστασης, οι προϋποθέσεις σύμπραξης του ενδιαφερομένου, καθώς  και οι τρόποι προσωρινής διεκπεραίωσης του αιτήματος για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ως την ολοκλήρωση της ανασύστασης.